Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

4 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Συστήματος Γραφής Braille.


Η 4η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 18/12/2018, ως Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ (Braille).
Ο σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να τονιστεί η σημασία που έχει η γραφή Braille για την επικοινωνία των ανθρώπων με μερική ή ολική τύφλωση, αλλά και στην υλοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Η γραφή Braille ή κώδικας Braille είναι ένα σύστημα ανάγνωσης και γραφής των ατόμων με μερική ή ολική τύφλωση, το οποίο βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκκίδες, στο μέγεθος που έχει το κεφάλι μίας καρφίτσας, τοποθετημένες κατά ζεύγη σε τρεις γραμμές. Σε αυτές τις έξι ανάγλυφες κουκκίδες προκύπτουν 63 συνδυασμοί, οι οποίοι αποδίδουν το αλφάβητων οποιασδήποτε γλώσσας, τους αριθμούς και τις μουσικές νότες.


Η γραφή Braille πήρε το όνομά της από τον Louis Braille, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα σε μικρή ηλικία έχασε την όρασή του και στα δύο του μάτια. Όντας πλέον τυφλός δεν του άρεσε το τότε σύστημα γραφής και ανάγνωσης. Είχε χοντρούς χαρακτήρες και αυτό το έκανε δύσχρηστο. Επίσης υπήρχαν μόνο 14 βιβλία και σε ηλικία 15 ετών ο Louis Braille παρουσίασε ένα νέο, δικό του, αλφάβητο.

Η γραφή Braille επιβάλλεται παντού γύρω μας, ώστε οι συμπολίτες μας με μερική ή ολική τύφλωση να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας. Αξιοσημείωτη είναι η ενέργεια του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων παιδιών με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ». Δημιούργησαν έντυπο τουριστικού οδηγού της πόλης της Θεσσαλονίκης γραμμένο σε γραφή Braille, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της ΣΥΖΩΗΣ υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τη Θεσσαλονίκη για όλους τους επισκέπτες της, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Για τα μαθηματικά υπάρχει ένας αντίστοιχος κωδικός, ο οποίος ονομάζεται Κώδικας Nemeth. Αποτελείται από ένα σύστημα συμβόλων, όπως αυτών της γραφής Braille και συμβάλλει στην εκμάθηση, τη μελέτη και τη γραφή των μαθηματικών από τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου