Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ελλείψει αριστείας

Η ανείπωτη τραγωδία που διαδραματίστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Μάτι και την Κερατέα οφείλεται στην απόρροια σημαντικών παραγόντων, όπως ανικανότητα, ανευθυνότητα, έλλειψη συντονισμού Πυροσβεστικής - Αστυνομίας και μη έγκαιρη ειδοποίηση για εκκένωση της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός, κάλεσε, με μεγάλη καθυστέρηση, δύο ειδικούς σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει μήνες πρίν, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική πυρκαγιά με τις τραγικές συνέπειες της.
Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, κατέφυγε στους «αρίστους» για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο...


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει απαξιώσει την έννοια της αριστείας, βολεύοντας τους μέτριους, τους μετακλητούς και τους κομματικούς ημέτερους. Η χώρα θα ήταν διαφορετική εάν την συμβούλευαν και την καθοδηγούσαν σε σοβαρά ζητήματα, κορυφαίοι τεχνοκράτες κι επιστήμονες που έμειναν στα αζήτητα και μη αξιοποιήσιμοι!

Η αριστεία, όπως, όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια, εξοβελίστηκε από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μπαλτάς, Φίλης και Γαβρόγλου, και οι τρείς Υπουργοί Παιδείας, χωρίς εθνικό διάλογο, κατήργησαν όλους τους θεσμούς αριστείας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια εισαχθεί και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Έτσι λοιπόν:

- Ισοπεδώθηκε ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Η λογική αυτών των σχολείων είναι συνυφασμένη με την αξιοκρατία και την αριστεία. Η εναρμόνισης της ισότητας με την αξιοκρατία, κάθε άλλο παρά νομιμοποιεί την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία,

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων,

- Κατάργηση της υποχρέωσης να έχει ο μαθητής σε ένα από τα δύο βασικά μαθήματα, Γλώσσα & Μαθηματικά, τουλάχιστον 10 για να προαχθεί στην επόμενη τάξη του Λυκείου,

- Κατάργηση του επαίνου αριστείας που συνοδεύονταν από το ποσό των 1500 ευρώ στους αριστούχους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Σχολών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, το ποσό των 1500 ευρώ δεν δόθηκε λόγω αχρηματίας, την ώρα που η κύβέρνηση προσλάμβανε μετακλητούς σε διάφορες θέσεις του Μαξίμου.

- Κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ, στα οποία μετέχουν Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

- Επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου μέσω κλήρωσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017) του Υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου.

Η συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ για ακόμη μία φορά επέδειξε την αποστροφή της σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας. Ένα τέτοιο Διάταγμα από την μια καταργεί και με την βούλα την Αριστεία ενώ από την  άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον οπουρτουνισμό, τις δημόσιες σχέσεις και φυσικά την περιχαράκωση των όποιων μαθητικών αξιών έχουν απομείνει.
Ο εξοστρακισμός της Αριστείας που ξεκίνησε τα τρία τελευταία χρόνια από την « πρώτη φορά» Αριστερά δεν συνοδεύτηκε από καμία έντονη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο κάποιοι Πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την αντίθετη γνώμη τους στα τηλεοπτικά παράθυρα κάποιων ιδιωτικών καναλιών.

Μήπως τελικά η ελληνική κοινωνία δεν θεωρεί την Αριστεία σημαντικό ζήτημα ή μήπως δεν ανεχόμαστε τους Άριστους ανάμεσα μας; Μήπως μας ταιριάζει περισσότερο η Μετριότητα;
Στην κοινωνία μας υπάρχει ισοπέδωση των αξιών, έλλειψη οράματος από τους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, διόγκωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα με άτομα φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα επαναφέρεται μία πρακτική που ισχύει τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή της αναξιοκρατίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουμε όλοι ίσοι πρός τα κάτω, να γίνουμε ένα «Έθνος Μετρίων».

Δυστυχώς, κανείς δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει τη νοοτροπία της μετριότητας και της αναξιοκρατίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, όπου το αίτημα της αριστείας είναι έντονο, ιδιαίτερα στον χώρο της πολιτικής. Η αριστεία είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία. Βοηθά ανθρώπους, συστήματα, κοινωνίες να βελτιωθούν, να λύσουν προβλήματα, να αντιμετωπίσουν επιτυχέστερα τις καταστροφές, να αυξήσουν την ευημερία.

Στις επόμενες εκλογές θα αναζητηθούν οι «άριστοι» που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα. Πιθανά, ο συνδυαμός πολιτικών και ακαδημαικών με εμπειρία στην αγορά εργασίας και πολιτών που ενδιαφέρονται για το καλό της κοινωνίας θα συμβάλλει στο να γίνουμε ένα «Έθνος Αρίστων», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία και το επιχειρείν, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών, στην εξαγωγή εκπαιδευτικών υπηρεσιών και προσέλκυση διεθνών φοιτητών.
 Της Θεοδώρας Καλλά*
 liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου