Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Πέντε σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο
Διευκρινίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών που αφορούν αδέλφια.

Με διαφορετικό τρόπο Θα βαθμολογούνται από εδώ και στο εξής οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στην Βουλή και θα ισχύσει φέτος.

 ΠΕΝΤΕ σημαντικές αλλαγές για τους μαθητές του Λυκείου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που ψηφίστηκε στη Βουλή. 


Για πρώτη χρονιά οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ' Λυκείου συρρικνώνονται σε μόλις τέσσερα μαθήματα. Οι τελειόφοιτοι θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία. 

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι εξεταζόμενοι. Το κάθε μάθημα θα εξετάζεται για ένα δίωρο, πλην του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο θα διαρκεί τρεις ώρες. Ο τρόπος εξέτασης αλλάζει στο εν λόγω μάθημα, καθώς εκτός από την έκθεση και τις λεξιλογικές ασκήσεις, οι μαθητές θα εξετάζονται και σε απόσπασμα κειμένου. 

Αλλαγή θα έρθει και στην εξέταση των Αρχαίων της Β' Λυκείου, όπου έχει προστεθεί στη διδασκαλία και το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη. Το υπουργείο Παιδείας στη βαθμολόγηση των μαθητών πριμοδοτεί τις ερμηνευτικές ερωτήσεις, ενώ μειώνει τη μοριοδότηση σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού. 

Υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψιν στη βαθμολόγηση έχουν από φέτος οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, οι οποίες θα εκπονούνται κατά τις διδακτικές ώρες των μαθημάτων, τουλάχιστον σε ένα από τα διδασκόμενα αντικείμενα. Στη Γ Λυκείου η δημιουργική εργασία είναι προαιρετική. 

Ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο και απροειδοποίητα τεστ διάρκειας 10- 15 λεπτών είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές του Λυκείου. Η ηγεσία προχωράει σε ψαλίδι των διαγωνισμάτων στο Λύκειο, αυξάνοντας παράλληλα κατά δύο εβδομάδες τη διάρκεια του διδακτικού έτους. 

Αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών. 

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δίνει διευκρινήσεις για τις μετεγγραφές που αφορούν αδέλφια. Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέλφια θα μπορούν από κοινού, σύμφωνα με την ακόλουθη προτεραιότητα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο τμήμα: 

·         Της περιφερειακής ενότητας, στην οποία οι γονείς διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

·         Σε οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

·         Στην περιφερειακή ενότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μόνο στην περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Τέλος, με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές ΤΕΙ της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς (2017 2018), να μετεγγραφούν από την επόμενη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

KONTRA NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου