Καταδικασμένοι σε
κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας για πάνω από 10 χρόνια οι αναπληρωτές -
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην
Κομοτηνή
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην
Κομοτηνή, ζητώντας άμεσα μόνιμους μαζικούς διορισμούς των αναπληρωτών
δασκάλων και καθηγητών, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας
και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Περιφέρεια το μεσημέρι
της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου.Η διαμαρτυρία αυτή ξεκινά στην περιοχή μας την εβδομάδα δράσης που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα για τους μόνιμους διορισμούς και το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών, που θα κορυφωθεί την επόμενη Παρασκευή, 2 Μαρτίου, με διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να σταματήσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, μιας και εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων τα τελευταία 7 χρόνια, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, ενώ οι μαθητές χάνουν χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο λόγω των κενών, γεγονός καθοριστικό για τη μαθησιακή πορεία τους.
Οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, ο οποίος δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στο Υπουργείο, αποδεχόμενος ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους αναπληρωτές και χρειάζονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
Υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν με δύο βασικού άξονες αιτημάτων, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, με τον ένα να είναι υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και κάθε θέσης εργασίας σε αυτή, που βάλλεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και όλων όσων ψήφισαν τα μνημόνια, αλλά και τις επιλογές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.Ο δεύτερος είναι η διεκδίκηση, για την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού κενού, μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με μοναδικά προαπαιτούμενα το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους.
Για αυτό και ζητούν να μην απολυθούν οι αναπληρωτές στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μιας και για χρόνια προσφέρουν σε πάγιες και πραγματικές ανάγκες, που κάθε χρόνο απολύονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για να προσληφθούν ξανά ένα ή δύο μήνες μετά.
Οι λόγοι που δεν προσλαμβάνονται, σημείωσε, είναι καθαρά δημοσιονομικοί, με τις κυβερνήσεις να τους θέλουν όμηρους με σκυμμένο κεφάλι και ταυτόχρονα να περικόψουν νέες θέσεις εργασίας, τόσο με τα νομοθετήματα που έρχονται το επόμενο διάστημα ή και μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως τις τριμελείς επιτροπές που θα κόψουν επιπλέον τμήματα από τα σχολεία, ενώ ήδη έχει γίνει νέοι κύκλοι συγχωνεύσεων και καταργήσεων.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που χτυπιέται η δημόσια εκπαίδευση, που περικόπτονται οι θέσεις εργασίας, εμείς λέμε ότι η δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλου του λαού, και μόνο έτσι διασφαλίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών» σημείωσε, καταλήγοντας πως έτσι την υπερασπίζουν και διεκδικούν μόνιμους μαζικούς διορισμούς για κάθε εκπαιδευτικό έργο.
Παράνομα δεν διορίζονται μόνιμοι
Την ανάγκη να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα των αναπληρωτών, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την εκπαίδευση, τόνισε ο κ. Βαγγέλης Λίτσος, Γενικός γραμματέας ΕΛΜΕ Ροδόπης.Οι αναπληρωτές, επισήμανε, είναι εδώ και χρόνια όμηροι μιας κατάστασης που δεν λέει να βελτιωθεί, όμως το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, παραβιάζοντας τους ίδιους του τους νόμους. Και αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια με τους αναπληρωτές παρανομούν ασύστολα, μιας και ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ότι οι αναπληρωτές καλύπτουν μόνο λειτουργικά και όχι οργανικά κενά.
Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Λίτσο, πως το οργανικό κενό καλύπτεται μόνο με διορισμό μόνιμου καθηγητή, και όχι αναπληρωτή, που καλύπτει μόνο κενά που δημιουργήθηκαν από ασθένειες ή άλλες έκτακτες ανάγκες.
«Αυτός ο νόμος δεν τηρήθηκε ποτέ, και για αυτό σε όσους μας κουνούν το δάχτυλο και μας λένε πως πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα τους λέμε να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και νa τηρήσουν αυτοί τη νομιμότητα», που έχει να κάνει με την κάλυψη των οργανικών κενών.
Οι 25.000 αναπληρωτές που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, καλύπτουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όμως δεν μπορούν πλέον να στηρίζουν το σύστημα με αυτό τον τρόπο και πρέπει αυτό να καλύψει τις ανάγκες του.
Τέλος χαρακτήρισε τεράστιο ψέμα την αιτιολογία ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν διορισμούς, γιατί αν ο κανόνας 1 προς 5 τηρούνταν στην εκπαίδευση θα έδινε τουλάχιστον 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών.
«Έτσι όπως βρήκαν τις 2.500 θέσεις για την ΕΡΤ, τις 2.500 θέσεις για την πυροσβεστική και τις 8.500 θέσεις για τους Δήμους, θα έπρεπε να έχουν βρει και για τους εκπαιδευτικούς» σημείωσε, μιας και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν περισταλεί κατά 38%.
Σε καθεστώς ομηρείας οι αναπληρωτές
Βιώνουμε μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, ο οποίος δεν έχει βρεθεί σε αυτό το καθεστώς εργασιακής ομηρείας» σημείωσε η κ. Κική Γιαννάτου, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, η οποία είναι και η ίδια αναπληρώτρια εδώ και δέκα χρόνια.Οι περισσότεροι συνάδερφοί της δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο για πάνω από 10 χρόνια, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις των μονίμων συναδέρφων τους, αλλά με ελλιπή εργασιακά δικαιώματα, χωρίς άδειες, με διαφορετικό τρόπο πληρωμής, σε ένα διαχωρισμό που ζουν καθημερινά.
Τα σχολεία, σημείωσε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με 25.000 κενά, με παιδιά χωρίς μαθήματα μέχρι τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, τα Χριστούγεννα ή και ακόμα παραπέρα, ενώ η πολιτική των περικοπών έχει δημιουργήσει ανθρώπους ελαστικά εργαζόμενους που ενώ αποτελούν την ραχοκοκαλιά του δημόσιου σχολείου, αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι.
«Δεν υπάρχει οικογενειακή ζωή. Άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Περιμένεις συνεχώς αν θα σε πάρουν, πότε θα σε καλέσουν, πού θα είσαι, και αυτή η κατάσταση πλέον δεν αντέχεται» ανέφερε, σημειώνοντας πως ζουν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα, με την ελαστική εργασία να επεκτείνεται.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανασχεθεί, σημείωσε, και είναι σημαντικό κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργούν τα σχολεία, για αυτό και την άλλη Παρασκευή θα βρεθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να στείλουν το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συνεχίζεται η κατεδάφιση της Δημόσιας εκπαίδευσης
Τέλος η κ. Νίκη Δραμανίδου, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Έβρου, σημείωσε πως τα προβλήματα των αναπληρωτών γίνονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου από την Κυβέρνηση, που τον Μάρτιο θα φέρει καινούριο σύστημα προσλήψεων.Αυτό θα βάλει κριτήρια τόσο στους μόνιμους διορισμούς όσο και σε αυτούς των αναπληρωτών, κάτι που κατά την άποψή της αποτελεί εμπαιγμό των εκπαιδευτικών, μιας και ήδη έχει δεσμευτεί πως δεν θα γίνουν διορισμοί μονίμων μέχρι το 2019, ενώ τα κριτήρια θα είναι ουσιαστικά απόλυσης και όχι διορισμού.
Αυτό που ζητούν είναι να γίνει άμεσα ο διορισμός όλων των συμβασιούχων, περίπου 25.000, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που δημιουργούνται και να δοθεί δουλειά στους άνεργους συναδέρφους τους.
Όμως η κατεδάφιση του συστήματος εκπαίδευσης, σημείωσε, συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, στην κατεύθυνση των απαιτήσεων της ΕΕ του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, που προχωρά με την προσχολική αγωγή, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, με κριτήρια για τις συγχωνεύσεις τμημάτων των σχολείων, που δεν θίγουν αποκλειστικά και μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Για αυτό και θεωρεί πως σε αυτό τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να είναι μόνοι τους, μιας και αγωνίζονται και ενάντια στην κατεδάφιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών που θεωρεί πως κατεδαφίζονται.
paratiritis-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου