Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οργή Φιλοσοφικής Αθηνών κατά υπ. Παιδείας



Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΙΕΠ), και κατ' επέκταση στο υπουργείο Παιδείας, για το νέο σύστημα απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικός επάρκειας από όσους επιθυμούν να διδάξουν σε σχολείο. Με μια οξύτατη ανακοίνωση, ο σύλλογος διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών βάλλει κατά της πρότασης του ΙΕΠ με αποτέλεσμα το ινστιτούτο να απαντήσει.


Τα ΙΕΠ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλα τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ διαθέτουν πιστοποιημένη με ΦΕΚ διδακτική και παιδαγωγικό κατάρτιση, ύστερα και από θετική εισήγηση του ΙΕΠ. Τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής, με βάση τα προβλεπόμενα από τους νόμους 3848 2010 και 4186 2013, κατέθεσαν προτάσεις αναμόρφωσης Για το νέο σύστημα απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας σε όσους επιθυμούν να γίνουν καθηγητές. τους, συμπεριλαμβάνοντας τις θεματικές για Εκπαίδευση και Αγωγή, Μάθηση και Διδασκαλία και Ειδικό Διδακτική και Πρακτική Άσκηση. Μια απλή ματιά στα προγράμματα σπουδών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι πληρούνται απολύτως οι όροι τους οποίους η πρόταση του ΙΕΠ παρουσιάζει σήμερα ως νέα ανακάλυψη , λέει ο σύλλογος. Η πρόταση του ΙΕΠ αφορά τη δημιουργία δομών από ειδικούς των τμημάτων της προσχολικός αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι de facto Θεωρούνται ως οι πλέον ειδικοί για την παιδαγωγική κατάρτιση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , τονίζει σκωπτικά η ανακοίνωση.

Θεωρούμε ότι σκοπός των επιχειρούμενων αλλαγών είναι ο ακρωτηριασμός των δικαιωμάτων των αποφοίτων των "καθηγητικών σχολών" και όχι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η πρόταση ταυ ΙΕΠ είναι να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και φιλολόγων στον τρόπο απόκτησης της Διδακτικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας. Πλέον οι απόφοιτοι των ΑΕΙ θα χωρίζονται σε δασκάλους νηπιαγωγούς και στους υπολοίπους. Κανείς απόφοιτος της Φιλοσοφικός Σχολής δεν μπορεί να εργαστεί σε ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.ά. χωρίς να πληρώσει 120 ευρώ για να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠ ΠΕΠ. Σε λίγο δεν θα μπορεί να εργάζεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς το απαραίτητο "κόμιστρο" στην ειδική δομή ή και ειδικό τμήμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προτείνει το ΙΕΠ, και το οποίο θα ελέγχει και θα πιστοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων μας! , συμπληρώνει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Ωστόσο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, το ΙΕΠ απάντησε ότι, μεταξύ άλλων, το ΙΕΠ δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη ή την επάρκεια συγκεκριμένων προγραμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με την κατάρτιση Προγραμμάτων Παιδαγωγικός και Διδακτικής Επάρκειας παραμένει αδρανές εξαιτίας της απουσίας οργανωμένης και ρεαλιστικής πρότασης εθνικής εμβέλειας, η οποία καθίσταται κρίσιμη ενόψει αναγκών πιστοποίησης της επάρκειας που διαρκώς αυξάνονται και διαφοροποιούνται .

ΑΠ. Λ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου