Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι ερωτήσεις/θεματικά πεδία των υπομνημάτων των Σ.Δ για τους υποψήφιους Διευθυντές

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων για την επιλογή των Διευθυντών θα συνέλθουν για να καταρτίσουν υπομνήματα για τους υποψήφιους αφού συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια/φύλλα αποτίμησης που επεξεργάζεται το ΙΕΠ. Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται:
 "Η γνώμη αυτή διατυπώνεται επί συγκεκριμένων ερωτήσεων αποτίμησης του κριτηρίου της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικότερης συγκρότησης του υποψηφίου, οι οποίες αναγράφονται σε φύλλα αποτίμησης του κριτηρίου αυτού. Ο τύπος και το περιεχόμενο των φύλλων αυτών καταρτίζονται με απόφαση του Υπουργού ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)."
Παρακάτω παραθέτουμε σχετικές ερωτήσεις/θεματικά πεδία της:
Πρότασης για ένα σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου (δομών, εκπαιδευτικού υλικού διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού) Υπουργείο Παιδείας Νοέμβριος 2012), (σημ. η βιβλιογραφική αναφορά είναι τυχαία από τις πολλές σχετικές στη βιβλιογραφία)
εκ των οποίων, τα περισσότερα θα ενταχθούν στο ερωτηματολόγιο/φύλλο αποτίμησης που θα απευθύνεται στους Σ.Δ, ίσως βέβαια και με διαφορετική διατύπωση και πιο εξειδικευμένα Επίσης μάλλον θα ενταχθούν και άλλα.
Για όλα αυτά καμία πληροφορία δεν έχουμε αλλά βάσιμη υποψία που στηρίζεται στη σχετική βιβλιογραφία για τις ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας Διευθυντής Σχολικής Μονάδας, σύμφωνα με την κυρίαρχη  γνώση στη χώρα μας σχετικά με το θέμα και η οποία δε φαίνεται να διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια :
 Ερωτήσεις/θεματικά πεδία:
Οργάνωση της Σχολικής Μονάδας
- Κατανομή και συντονισμός του εξωδιδακτικού έργου στους εκπαιδευτικούς
- Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών με βάση τις ικανότητές τους
Σχολικό Κλίμα  της Σχολικής Μονάδας
Διαμορφώνει όραμα για το σχολείο και το μεταγγίζει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
-Συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα.
-Διαχειρίζεται προβλήματα και κρίσεις στη σχολική μονάδα 
-Ενισχύει την αλληλεγγύη και τις συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών
Σχέσεις της Σχολικής Μονάδας
-Συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων 
-Συνεργασία με τη μαθητική κοινότητα 
-Συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων 
- Συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και σχολικές μονάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου