Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Μόνη διέξοδος η ηρωική έξοδος...

Μόνη διέξοδος η ηρωική έξοδος...Το αδιέξοδο της κυβέρνησης αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο εβδομάδα με την εβδομάδα ενώ γίνεται φανερό πως δεν υπάρχει κανένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο.

Ούτε ξέρουν τι θέλουν, ούτε ξέρουν πως θα μπορούσαν να το πετύχουν...

Στην αρχή σκέφτονταν να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση μέσα στην προεκλογική περίοδο της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας προκειμένου να εκβιάσουν τους δανειστές με την αναζωπύρωση του ευρωσκεπτικισμού λόγω του ελληνικού προβλήματος λίγο πριν τις κάλπες.



Το αποτέλεσμα στην Ολλανδία, όπως εν τη αφελεία του αποκάλυψε ο Ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου πριν λίγες μέρες, δεν στηρίζει αυτές τις προσδοκίες, ενώ κανείς δεν φαίνεται να τους παίρνει στα σοβαρά.

Μετά στο τραπέζι έπεσε η ιδέα της αναμονής της πιθανής εκλογής του κ. Σουλτς στη Γερμανία ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση των δανειστών. Αφελείς σχεδιασμοί και όνειρα "επαρχιωτών" πολιτευτών που περιμένουν κάποιο θαύμα από τον ουρανό να τους εξασφαλίσει πως δεν θα ξεβολευτούν...

Ποντάρουν στο απίθανο παραβλέποντας το βέβαιο που επελαύνει βρυχώμενο. Κάθε εβδομάδα που περνά πληθαίνουν τα σημάδια της κατάρρευσης της οικονομίας.

Μέχρι και ο ευρωβουλευτής της κυβερνητικής παράταξης κ. Χρυσόγονος πριν από λίγες μέρες προειδοποίησε πως αν κλείσουν τη διαπραγμάτευση τον Απρίλιο η χώρα κινδυνεύει με στάση πληρωμών...

Οι καταθέσεις συνεχίζουν να φεύγουν από τις τράπεζες, τα "κόκκινα" δάνεια να αυξάνουν, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσίων εσόδων να χειροτερεύουν, οι δαπάνες για τρόφιμα και καύσιμα μειώνονται, η ανεργία να αυξάνεται κλπ.

Οι ξένοι οίκοι και οι αναλυτές αναθεωρούν ο ένας μετά το άλλον τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το 2017 προς τα κάτω. Οι απαισιόδοξες πριν έξι μήνες εκτιμήσεις της στήλης για ανάπτυξη το 2017 πέριξ του 1% και όχι πάνω από 2,5% τώρα μοιάζουν υπεραισιόδοξες.

Αν είχε κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του 2016 η κυβέρνηση και δεν είχε αναστείλει τις μεταρρυθμίσεις, θα ήταν εφικτό να πετύχει ανάπτυξη πάνω από 2,5% το 2017.

Δεν το έκανε όμως και για όσους γνωρίζουν το στενό πολιτικό ορίζοντα της ελληνικής αριστεράς, δεν επρόκειτο να το κάνει. Κατά συνέπεια το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο.

Μοιραία τώρα οι επιλογές παραμένουν οι ίδιες και είναι δύο: Να κλείσει την αξιολόγηση, να φορτωθεί το επιπλέον πολιτικό κόστος χωρίς να υπάρχουν τα περιθώρια η οικονομία να ανακάμψει ή να το ρίξουν για άλλη μια φορά στην "τρελή", να επινοήσουν κάποια αφορμή για ρήξη και να πάνε σε πρόωρες εκλογές μετά ή άνευ δημοψηφίσματος.

Να επιλέξουν δηλαδή την "ηρωική" έξοδο από την εξουσία για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Το σενάριο της "ηρωικής" εξόδου ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι ήταν στο τραπέζι από την αρχή της διακυβέρνησης, καθώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρουν στον πυρήνα του πολιτικού τους DNA την καταστροφή.

Η ελληνική αριστερά είναι ουτοπική και όταν έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα όπως η ύλη και την αντι-ύλη, αναφλέγεται με έκρηξη. Ως εκ τούτου μπορεί να τραφεί μόνο από τις ήττες της...

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά μας. Μόλις το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θα τεθεί επίσημα στο τραπέζι το κλίμα στην οικονομία θα παρουσιάσει ενδείξεις βελτίωσης.

Το χρηματιστήριο θα αρχίσει να ανεβαίνει και οι τιμές των ομολόγων να πέφτουν. Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών που βρίσκονται πάνω-κάτω στο 50% της τιμής της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης θα κινηθούν υψηλότερα μέχρι να καλύψουν το discount.

Είναι νωρίς όμως για να προδικάσει κάποιος πως η χώρα θα’ χει σωθεί.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα εδώ και στην Ευρώπη αλλά και την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.


Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου