Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ 2017



Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. επιμένει να επαναλαμβάνει ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης περίπου 20.000 στελεχών εκπαίδευσης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ξαναγράφεται η Παιδεία το 2017

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Στα τέλη του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ

Με μνημονιακή βούλα, το υπουργείο Παιδείας καλείται να φέρει μέσα στο 2017 νέα νομοσχέδια για τα σχολεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτοαξιολόγηση, εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και του ακαδημαϊκού χάρτη είναι μερικές από τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης για να διεκδικήσει αύξηση της χρηματοδότησης και τους πολυπόθητους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι θα απέχουν κατά πολύ
από το νούμερο των 20.000 που είχε υποσχεθεί ο Νίκος Φίλης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χωρέσει στο μνημονιακό πρόγραμμα μια σειρά δικών της θέσεων και αντιμεταρρυθμίσε των παλαιότερων νομοθετημάτων, πειράζοντας για ακόμη μία φορά τις εκλογικές διαδικασίες και όρους στα πολύπαθα από τον ΣΥΡΙΖΑ Συμβούλια Ιδρυμάτων, τις πρυτανικές εκλογές αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών για τη διασφάλιση ποιότητας στα σχολεία και τα Ιδρύματα (ΑΔΙΠΔΕ και ΑΔΙΠ), στα οποία αναμένονται ριζικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το υπουργείο Παιδείας η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η νέα ηγεσία κέρδισε πολύτιμο χρόνο μεταφέροντας σκληρές μνημονιακές πρακτικές που θα έπρεπε να εφαρμοστούν ύστερα από την ολοκλήρωση της νέας έκθεσης του Οργανισμού. Για φέτος, λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει την αυτοαξιολόγηση, όμως θέματα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή η αύξηση του ωραρίου πολύ πιθανόν να πέσουν και πάλι στο τραπέζι στα νέα πορίσματα του Οργανισμού και τα οποία το υπουργείο Παιδείας θα είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει.

Όσο για τα καυτά θέματα της εκπαίδευσης, τα σχέδια της ηγεσίας θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή έρθει στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στις Πανελλαδικές. Οι εκάστοτε ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει κατά καιρούς μία σειρά προτάσεων οι επικριτές κάνουν λόγο για ανεδαφική εφαρμογή στις περισσότερες από αυτές όμως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί χωρίς να πάρουν το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Μέχρι την άνοιξη του 2017, η κυβέρνηση καλείται να έχει κλείσει θέματα όπως το νέο πλαίσιο της αξιολόγησης, ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού (σ.σ.: νόμος που θα ορίζει το πλαίσιο των υπηρεσιακών μεταβολών αλλά και θα βάλει ένα τέλος σε πελατειακές σχέσεις, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας), αλλά και η διάθεση των υπαλλήλων.

Αυτοαξιολόγηση Για την αξιολόγηση περίπου 20.000 στελεχών εκπαίδευσης από διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι διευθυντές σχολείων ακόμα και παιδικών σταθ μών προετοιμάζεται σχέδιο μαζί με αλλαγές στις αρμοδιότητές τους από το υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα η ηγεσία θα προχωρήσει στη συγγραφή του νέου συστήματος αξιολόγησης των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι και το προηγούμενο πλαίσιο αξιολόγησης είχε ως πρώτο στάδιο την αξιολόγηση των μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που κατέγραφαν την επίτευξη στόχων στο τέλος κάθε χρονιάς. Το σύστημα εφαρμόστηκε για μόλις ένα χρόνο μέχρι που πάγωσε από το δίδυμο Μπαλτά Κουράκη στον υπουργικό θώκο του υπουργείου Παιδείας.

Ο νέος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, επιμένει στις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του να επαναλαμβάνει ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Τα πορίσματα της αξιολόγησης που θα αφορά στην αποτίμηση του ετήσιου έργου της σχολικής μονάδας θα γίνουν αντικείμενο μελέτης από την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης της ποιότητας (ΑΔΙΠΔΕ).

Σχετικά με το κομμάτι του εξορθολογισμού του προσωπικού, ο υπουργός ενημερώνεται αυτές τις μέρες ώστε να προχωρήσει σε αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην ίδια λογική με τον προηγούμενο υπουργό Νίκο Φίλη, που είχε κάνει λόγο για βολεμένους εκπαιδευτικούς που έτρωγαν ώρες από το διδακτικό τους ωράριο σε γραμματειακή υποστήριξη, η νέα ηγεσία μελετάει αυτές τις περιπτώσεις ώστε να θεσμοθετήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα περιορίσει αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Στο στόχαστρο τα Συμβούλια Ιδρυμάτων

ΔΕΝ ΘΑ γλιτώσουν από τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες τα Συμβούλια Ιδρυμάτων. Ακρωτηριασμένα είναι τα περισσότερα από το μπαράζ παραιτήσεων και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τα απογύμνωσε από τις αρμοδιότητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται νέες διαδικασίες στην επιλογή μελών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κόψει την πρόσβαση ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό κρίνοντας ότι θα πρέπει να στελεχωθούν με μέλη που διαμένουν στη χώρα. Η ίδρυση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων με το νόμο Διαμαντοπούλου βασίστηκε, βέβαια, ακριβώς στην αντίθετη λογική και είναι αξιοσημείωτο ότι στο πρώτο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν Έλληνες ακαδημαϊκοί από τα μεγαλύτερα και πιο επιφανή πανεπιστήμια του κόσμου.

Διαιτητής

Με το μέλλον των πανελλαδικών εξετάσεων να βρίσκεται στο πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Γαβρόγλου, έχοντας συγκεντρώσει όλες τις βαριές αρμοδιότητες από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Ιδρύματα στα χέρια του, καλείται να παίξει το... διαιτητή ανάμεσα στο διάλογο που θα ξεκινήσει μεταξύ πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας. Με βάση τα πορίσματα, θα γραφεί και το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ήταν μία εκ των δύο   μνημονιακών υποχρεώσεων μαζί με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, προβλέπεται επαναξιολόγηση των πανεπιστημίων και αξιολόγηση πολλών τμημάτων ΤΕΙ. Ήδη, υπάρχουν έντονες συζητήσεις, αν όχι για καταργήσεις, να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ στα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κόψει την πρόσβαση ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό κρίνοντας ότι θα πρέπει να στελεχωθούν με μέλη που διαμένουν στη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου