Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Στραγγίζουν από παντού όλο το ρευστό

Στραγγίζουν από παντού όλο το ρευστόAπό την περασμένη Πέμπτη άρχισε να στήνεται η επιχείρηση «σκούπα» για τη μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων, των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης οικονομικής ασφυξίας.
Το σκηνικό θυμίζει το Μάιο του 2015 όταν η κυβέρνηση είχε σαρώσει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και των περιφερειών, πιέζοντας τα διοικητικά συμβούλια να εγκρίνουν τη μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.
Την Πέμπτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού, με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ είναι υψηλότερο ,3,70%. Την ίδια μέρα εστάλη έγγραφο στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
Το ίδιο κυβερνητικό αίτημα απευθύνθηκε και στον ελλειμματικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής
Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει τεράστιες οφειλές προς τρίτους .,επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.
Χθες το μεσημέρι εγκρίθηκε η μεταφορά 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης που έδωσε τη σχετική έγκριση, τόνισε ότι αν αυτό είχε γίνει από πέρυσι, το Ταμείο της Βουλής θα είχε ενισχυθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί τη μεταφορά χρημάτων.
Το σαφάρι δεν έχει τέλος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών καθώς όπως επισήμανε και ο Ρέγκλινγκ , η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή». Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, δημιούργησαν και πάλι οριακές καταστάσεις. Πάντως ακόμη και αν κλείσει μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκταμιεύσει πριν τον Ιούνιο του 2016.
Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση στις επιστολές της προς τις διοικήσεις οργανισμών είναι ότι η μεταφορά είναι προς όφελός τους αφού το επιτόκιο είναι υψηλότερο και ότι είναι διασφαλισμένα τόσο τα κεφάλαιά τους όσο και η άμεση επιστροφή των χρημάτων τους αν παραστεί ανάγκη.
Από τους πρώτους στόχους όπως και πέρυσι ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ. Με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού που ελήφθη δια περιφοράς μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ.
Ανάλογο αίτημα για μεταφορά διαθεσίμων υπεβλήθη στο Ταμείο Νομικών.
Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκ. καταθέσεις, τα νοσοκομεία 448 εκατ. η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισ. και τα ασφαλιστικά Ταμεία 2,44 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις αλλά μόνο με μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κρύφτηκε πίσω από το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2015 υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τυπική υποχρέωση των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου