Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη και τα περί «κουρέματος καταθέσεων»...


1) Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη...

Η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι για τα "μάτια" της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις ευαρίθμου ομάδας βουλευτών που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη βολή της θέσης, την κοινοβουλευτική αποζημίωση και την πρόσβαση στη νομή της εξουσίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση στη Βουλή κατά πλειοψηφία φέρεται αποφασισμένη να ψηφίσει οποιοδήποτε μνημόνιο αρκεί να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας. Πάνω κάτω τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Είναι προφανές πως μια ομάδα συνεχίζει να αντιδρά και για χάριν αυτής η κυβέρνηση επέλεξε τη "θεατρική παράσταση" της διαπραγμάτευσης και προς το τέλος επιπλέον και τη δραματοποίηση
αυτής.

Παράλληλα, όπως και πέρυσι διατηρεί την ουτοπική ελπίδα με το εργαλείο αυτό για εσωτερική κατανάλωση θα μπορούσε να επιφέρει μετατόπιση της στάσης των ξένων.

Πέρυσι πήγαν στη ρήξη και το δημοψήφισμα με την ελπίδα πως την επομένη της εξαγγελίας θα κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές.

Φέτος η ελπίδα για πιθανή αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων ποντάρει στο Brexit και την προσφυγική κρίση. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι εκβιασμοί αυτοί θα στραφούν εναντίον μας.

Δια της πλαγίας...

Η κυβέρνηση με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου αποδέχτηκε τη λήξη κάποιων μέτρων για την επίτευξη κάποιων στόχων. Τα μέτρα αυτά εκτός των 3 δισ. πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την αξιολόγηση υπολογίστηκαν στα 5,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση που έχει και την ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου πρότεινε το μεγαλύτερο μέρος της επίτευξης των στόχων να γίνει με αύξηση φόρων και εισφορών.

Καθώς όμως η φοροδοτική ικανότητα μειώνεται με επιτάχυνση τα τελευταία χρόνια, η άλλη πλευρά δεν αποδέχτηκε πως οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν με αυξήσεις φόρων. Γι’ αυτό ζήτησε πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) τα οποία θα αφορούν μείωση δαπανών και θα ενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν πιάνονται οι στόχοι...

Ήτοι, προκύπτει "μαύρη τρύπα" στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές: Πέφτει αμέσως μαχαίρι στις δαπάνες και τις συντάξεις...

Αυτό δηλαδή που έπρεπε ούτως ή άλλως να κάνει η κυβέρνηση δηλ. να μειώσει δαπάνες, το κάνει αφού όμως πρώτα έχει κλείσει μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις και έχει αυξήσει την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση αρχικά στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα δια του κ. Τσακαλώτου αποδέχθηκε το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Προχθές οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε Σύνοδο Κορυφής για πολιτική διαπραγμάτευση η οποία απορρίφθηκε. Πολιτική διαπραγμάτευση είχε ζητήσει και πέρυσι, αλλά το "κόλπο" δεν έπιασε.

Αναλυτικότερα η διακυβέρνηση Τσίπρα και το "θέατρο" των διαπραγματεύσεων για εσωτερική κατανάλωση έχουν στοιχίσει στη χώρα τα εξής:

Στις αρχές του 2015 το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μέτρα 0,9 δισ. ευρώ και οι δανειστές ζητούσαν 1,5 δισ. ευρώ. Κάπου στη μέση θα είχε διευθετηθεί το θέμα και τώρα θα είμαστε εκτός μνημονίων.

Τον Ιούνιο η πρόταση Γιουνγκέρ προέβλεπε μέτρα 3,5 δισ. ευρώ αλλά δεν το δεχτήκαμε και πήγαμε στο δημοψήφισμα. Μετά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου πήραμε μέτρα 3 δισ. ευρώ των Αύγουστο και ήταν να πάρουμε τα υπόλοιπα 5,4 δισ. με την αξιολόγηση. Η ποιότητα των μέτρων και η καθυστέρηση μας έφερε άλλα 3,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο είναι 12 δισ. έναντι 0,9 με 1,5 δισ. ευρώ. Κάθε διαπραγμάτευση και καθυστέρηση αυξάνει το λογαριασμό.

Επιπλέον το ΤΧΣ έχασε περί τα 39 δισ. ευρώ από τις τράπεζες η αξία των οποίων μειώθηκε όπως και η συμμετοχή του μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Οι καταθέσεις σε σχέση με το 2014 είναι κατά 40-45 δισ. λιγότερες. Το 2014 και το 2015 θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο από αυτό που παρουσιάστηκε. Η ανάπτυξη το 2015 θα ήταν πάνω από 2%. Τα τελευταία αθροίζουν 5-8 δισ. ευρώ που θα έπεφταν στην οικονομία...

Οι διαπραγματεύσεις και οι καθυστερήσεις του κ. Τσίπρα έχουν αποδειχτεί καταστροφικές. Το ίδιο και η επιδίωξη πολιτικής διαπραγμάτευσης στη σύνοδο κορυφής.

Πού πας καημένε Καραμήτρο...

Εν τω μεταξύ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πως η μερίδα υπέρ του Brexit υποχωρεί, ιδίως μετά την επίσκεψη Ομπάμα όπως εκδηλώθηκε υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ. Οι του Brexit υπολόγιζαν στην αποχώρηση από ΕΕ και την ανάπτυξη μιας προνομιακής σχέσης με ΗΠΑ.

Οι προσφυγικές ροές μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων έχουν μειωθεί και στη χώρα υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα και όχι για την Ευρώπη πλέον.

Με απλά λόγια η χώρα δεν φαίνεται να έχει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να πετύχει κάτι έστω και επικοινωνιακά καλύτερο σε μια πολιτική διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως ο κ. Τσίπρας πέτυχε τη στήριξη που απολαμβάνει στην Ευρώπη επειδή υποσχέθηκε πως μπορεί να εφαρμόσει τα μνημόνια καλύτερα από τους προηγούμενους, γιατί μπορεί να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στις οποίες προηγουμένως πρωτοστατούσε ο ίδιος και το κόμμα του.

Η αδυναμία ελέγχου της κοινοβουλευτικής του ομάδας όμως όπως του κόμματος και των συνδικάτων ακυρώνει τους βασικούς όρους αυτής της σιωπηλής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση, όπως έχουμε γράψει πολλάκις τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται παγιδευμένη.

Και με την υπογραφή συμφωνίας μετρά ημέρες (μέρες λέει ο λόγος, μπορεί να είναι μήνες) και χωρίς την υπογραφή με πρόωρες εκλογές μετρά κυριολεκτικά μέρες.

Η επιλογή του δημοψηφίσματος ένα χρόνο μετά το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά προσφέρεται σαν τακτικός ελιγμός συσπείρωσης. Βέβαια, αν η αντιπολίτευση προτείνει αποχή, το δημοψήφισμα μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις φαίνεται να αδιαφορεί για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά ζητήματα. Εκεί που δίνει προτεραιότητα είναι η "θεατρική παράσταση" που θα πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει και να παραμείνει στην εξουσία, έστω και για μερικούς μήνες.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης και ενδεχομένως και της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους...

Είναι απίθανο να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες από αυτήν την απάτη...


2) Κούρεμα καταθέσεων

Κύριε Στούπα Καλημέρα. Ακούγεται πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες στην αγορά πως επίκειται "κούρεμα" καταθέσεων ενδεχομένως και μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο. Έχει βάση κάτι τέτοιο;

Φιλικά ΝΤ

Απάντηση: "Κούρεμα" καταθέσεων θα γίνει αν τα "κόκκινα δάνεια" αυξηθούν και χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει άμεσα κάτι τέτοιο. Αν θα γίνει αργότερα θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η οικονομία τους επόμενους μήνες και κατά συνέπεια τα "κόκκινα δάνεια".


Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου