Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Μέσω των υπουργών Τσακαλώτου και Παρασκευόπουλου - Η κυβέρνηση στρώνει το χαλί των πλειστηριασμών στα «κοράκια» των funds


Η κυβέρνηση στρώνει το χαλί των πλειστηριασμών στα «κοράκια» των fundsΣχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται στο ΣτΕ - Εκπρόσωποι «distress funds» είναι ήδη στην Αθήνα και έχουν απλώσει τα... δίχτυα τους για τα «κόκκινα» δάνεια 

Η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παρασκευόπουλου, αντίστοιχα, στρώνει με... ροδοπέταλα το δρόμο στις εταιρείες «distress funds» («Κεφάλαια που επενδύουν στη δυστυχία» κατά το ελληνικότερο), οι οποίες, σαν κυνηγοί κεφαλών, θέλουν να αγοράσουν τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» (δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα
ενυπόθηκα τραπεζικά δάνεια).

Με τα ίδια «άνθη» στρώνουν το δρόμο σε τράπεζες και Δ.Ο.Υ. που θέλουν να βγάλουν σε πλειστηριασμούς τα ακίνητα των φορολογουμένων, τα οποία έχουν ήδη κατασχέσει ή πρόκειται να κατασχέσουν, καθώς οι πολίτες, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν μπορούν είτε να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους είτε να πληρώσουν τους φόρους τους, τον ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα (τη λεγόμενη εβδομάδα των Παθών) οι επίμαχοι δύο υπουργοί κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται (σύμφωνα με το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), όπως επίσης καθορίζεται και το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας του κατασχεμένου ακινήτου που πρόκειται να βγει σε «σφυρί».

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει -κατά την κρίση του- πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών ο προσδιορισμός γινόταν επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί της εμπορικής που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, ο πιστοποιημένος εκτιμητής πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στο δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».

Σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου».

Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (Τράπεζα, Δ.Ο.Υ., κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή του ιδιοκτήτη του ακινήτου και παράλληλα οφειλέτη.

Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είχε περιθώριο να εκδοθεί μέχρι και την 1η Ιουνίου 2016, αλλά οι κ.κ. Τσακαλώτος και  Παρασκευόπουλος, κάτω  από το βάρος των πιέσεων, έσπευσαν να τηρήσουν το γράμμα του νόμου 4335/2015 και να είναι αρκετά εμπρόθεσμη!

Η έκδοση του εν λόγω διατάγματος προβλέπεται από το άρθρο 9 του νόμου 4335/2015.

Μονόδρομος ήταν για το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η επεξεργασία του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο με την υπ΄ αριθμ. 98/2016 γνωμοδότησή του κρίθηκε νόμιμο, ενώ οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

«Distress Funds» ή «Κεφάλαια που επενδύουν στη δυστυχία»
Οι εταιρείες αυτές («distress funds») ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεων (δάνεια) από ιδιώτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό πίεση και αναγκάζονται, έτσι, να ξεπουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή.

Εκπρόσωποι αυτών των funds βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, «στήνουν» και επανδρώνουν γραφεία με δικηγόρους και προσωπικό, ενώ παράλληλα ψάχνουν να αγοράσουν ελληνικά δάνεια στο 20%-30% της αξίας τους.

Οι τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων πάσης φύσεως, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, ακόμα και ναυτιλιακά. Με άλλα λόγια οι Τράπεζες θέλουν να πετύχουν την λεγόμενη απομόχλευση στα χαρτοφυλάκια τους, δηλαδή να μειώσουν τα «ανοίγματα» που έχουν, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

Κόκκινα δάνεια
Στα χέρια των distress funds είναι υποψήφια να βρεθούν -με τους επιεικέστερους υπολογισμούς- πάνω από 300.000 ακίνητα με κόκκινα δάνεια και ειδικότερα, 200.000 δάνεια νοικοκυριών και 100.000 επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία έχουν δοθεί ως εγγυήσεις ακίνητα. Ακόμη, οι εταιρείες distress funds έχουν «απλώσει τα δίχτυα τους» για:

1.    Τα στεγαστικά δάνεια α' κατοικίας, για εξοχικές ή δευτερεύουσες   κατοικίες
2.    Τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων
3.    Τα  καταναλωτικά δάνεια και
4.    Τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου