Η κυβέρνηση
εγκαλεί το ΔΝΤ να κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Ηχεί αστείο όταν πρόκειται
για μια κυβέρνηση της παλαβής αριστεράς που σε όλες τις εκτιμήσεις της
για την εσωτερική πραγματικότητα και τις διεθνείς συνθήκες τον τελευταίο
χρόνο έχει πέσει έξω.Δυο φορές τον τελευταίο μήνα έχουν ανακοινωθεί από
τις αρμόδιες υπηρεσίες διαφορετικά στοιχεία για την πορεία της
οικονομίας και των εσόδων το 2015. Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση στο
0,3% για το 2015 έναντι 0,8% λίγες μόνο μέρες νωρίτερα. Μια διαφορά της
τάξης του 50-60% δεν είναι και μικρή για να περάσει απαρατήρητη και
ασχολίαστη.
Συνήθως οι αποκλίσεις είναι μικρότερες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία. Το μέγεθος της
απόκλισης δικαιολογημένα δημιουργεί προβληματισμούς και υποψίες.
Το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει γιατί η ύφεση 0,3% είναι πιο κοντά στο 0% που προέβλεπε το ίδιο, αλλά το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη τόσο για την ύφεση που την εκτιμά πολλαπλάσια όσο και για το πλεόνασμα το οποίο εκτιμά πως είναι έλλειμμα.
Συνήθως οι αποκλίσεις είναι μικρότερες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία. Το μέγεθος της
απόκλισης δικαιολογημένα δημιουργεί προβληματισμούς και υποψίες.
Το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει γιατί η ύφεση 0,3% είναι πιο κοντά στο 0% που προέβλεπε το ίδιο, αλλά το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη τόσο για την ύφεση που την εκτιμά πολλαπλάσια όσο και για το πλεόνασμα το οποίο εκτιμά πως είναι έλλειμμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: "...κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις έλεγε πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2% "είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα", προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση...".
Τι συμβαίνει; Επαναλαμβάνεται το έργο των Greek Statistics, με μέρος των δανειστών να κάνει τα "στραβά μάτια" γιατί υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, οι οποίες ανάλογα μπορεί να είναι και εκ διαμέτρου αντίθετες όπως είναι π.χ. οι επιδιώξεις του κ. Ολάντ και του κ. Σόιμπλε;
Με δεδομένο πως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του έχουν αποδείξει πως δεν φημίζονται ούτε για τις αλήθειες που λένε αλλά ούτε για τη συνέπεια στις υποσχέσεις που δίνουν, είναι δύσκολο κάποιος να προσδιορίσει ποιά είναι η πραγματική εικόνα.
Γιατί όμως κάποιος να παραποιήσει τα οικονομικά στοιχεία ή έστω να καλλωπίζει τις εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας, όταν σε λίγους μήνες η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο;
Τα Greek Statistics του 2009 αποσκοπούσαν στο να κρυφτεί η πραγματικότητα μέχρι τις εκλογές προκειμένου η κυβέρνηση Καραμανλή να εξασφάλιζε μια αξιοπρεπή ήττα, όπως και έγινε.
Τα Greek Statistics της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή όμως ήταν η κορυφή του παγόβουνου της αλόγιστης σπατάλης που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010, την έλευση των μνημονίων, την άνοδο της "παλαβής" αριστεράς στην εξουσία, την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και γενικότερα τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση αυτής της χώρας μετά τον πόλεμο.
Ο καλλωπισμός των στοιχείων που επιχειρεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πού μπορεί να αποσκοπεί, πέντε μόλις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές;
Με την εμφάνιση έστω και παραποιημένων καλύτερων στοιχείων για την οικονομία, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει λιγότερο επώδυνα μέτρα μείωσης δαπανών και συντάξεων άμεσα, έστω και αν το αδιέξοδο προκύψει μερικούς μήνες αργότερα. Όπως γνωρίζουμε οι κανόνες της οικονομίας είναι αδυσώπητοι και το παίγνιο της λογιστικής ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.
Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα συμπεριλαμβάνει στους σχεδιασμούς της το σενάριο των τρίτων πρόωρων εκλογών σε ενάμισι χρόνο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη η κυβέρνηση να υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων απέχουν λίγο από το να καταδείξουν το σημείο της οριστικής και αμετάκλητης μη αναστροφής της τάσης.
Για όσους δυσπιστούν στις δημοσκοπήσεις, μια ματιά στα όσα συμβαίνουν γύρω είναι αρκετή, για να καταλάβουν πως οι δημοσκοπήσεις είναι φειδωλές, καθώς έχουν καεί στο χυλό και φυσούν και το γιαούρτι.
Το βασικό σενάριο που διαφαίνεται μοιάζει να είναι η προσπάθεια κλεισίματος της διαπραγμάτευσης με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα. Η κυβέρνηση υπό το βάρος της διάλυσης που έχει επιφέρει η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης φαίνεται πως προσπαθεί να δραπετεύσει από την εξουσία και προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που θα διασώσει τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά.
Προφανώς θεωρούν πως στην αντιπολίτευση υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις ανασυγκρότησης ενός αριστερού πόλου που θα καλύπτει την κεντροαριστερά με πυρήνα την υπό μετάλλαξη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό εμπόδιο σε αυτόν το σχεδιασμό φαίνεται πως είναι το ΔΝΤ που απαιτεί μέτρα εδώ και τώρα και κυρίως μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και όχι στην επέκταση μιας μη βιώσιμης κατάστασης. Τέτοια μέτρα είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, η μείωση των συντάξεων και όχι η αύξηση φόρων και εισφορών που επιδιώκει η κυβέρνηση.
Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών τηρεί σιγή ιχθύος την οποία η κυβέρνηση μεταφράζει σαν ανοχή στις αυξήσεις φόρων και εισφορών, έστω και αν σε μερικούς μήνες δεν φέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα.
Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μην ανοίξουν άλλο ένα μέτωπο στα πολλά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τους θεωρεί δεδομένους. Πόσο μάλλον αν δεν έχει τιμήσει τις υπογραφές που έβαλε πριν λίγους μήνες.
Κάθε μέρα που περνά οι εκλογές και το άλμα στην αντιπολίτευση μοιάζει με μονόδρομο πολιτικής επιβίωσης για τον κ. Τσίπρα.
Άλλωστε μετά τις εκλογές ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, πόσο μάλλον αν έχει αλλάξει η κυβέρνηση και η ασφάλεια της αντιπολίτευσης αφήνει περιθώρια για επανάληψη του "ποιήματος" λεφτά υπάρχουν...
Το ζήτημα είναι όμως πως, όπως δήλωσε προχθές ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, 4ο μνημόνιο δεν θα υπάρξει και η μη επίτευξη συμφωνίας θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.
Αυτό αν και σημαίνει καταστροφή δεν φαίνεται να απασχολεί το πολιτικό προσωπικό. Άλλωστε πότε οι πολιτικοί έβαζαν τη χώρα πάνω από την πολιτική και επαγγελματική τους επιβίωση, των ιδίων και των πελατών τους.
Τα στοιχεία της καταστροφής...
Μια ματιά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία το 2015 είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος το θνησιγενές του εγχειρήματος ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
- Οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 13,2% σε σχέση με το 2014 .
- Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,2%, εξαιτίας της αύξησης κατά 0,3% της ιδιωτικής κατανάλωσης.
- Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,7%.
- Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6,9%.
- Το εμπορικό έλλειμμα το 2015 μειώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, όταν το 2014 ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ.
Η "διάσωση" της οικονομίας, την οποία το ΔΝΤ ούτως ή άλλως αμφισβητεί, στηρίχθηκε στην κατανάλωση, καθώς ο κόσμος λόγω capital controls και φοροεπιδρομής έβγαλε τα λεφτά από τις τράπεζες και τα ξόδεψε για να μην του τα ξοδέψει το κράτος στην... υγειά του.
Όταν ο κόσμος δεν αποταμιεύει αλλά επιπλέον ξοδεύει σήμερα αυτά που θα ήθελε να ξοδέψει αύριο, δεν είναι σημάδι ανάκαμψης, όπως πιστεύουν οι εκτός τόπου και χρόνου αριστεροί, αλλά καταστροφής.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την καταστροφή στην οποία βαδίζει η οικονομία και όχι την αναστροφή προς βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα δεδομένα δείχνουν πως μόνο μια έστω και "πέτσινη" αξιολόγηση και πρόωρες εκλογές μπορούν να κρατήσουν αρραγές ό,τι έχει απομείνει από το συνονθύλευμα του κ. Τσίπρα. Ως είθισται τοn τελευταίο χρόνο πέφτει έξω.
Στρίβειν δια των εκλογών λοιπόν, αλλά η συμπεθέρα του, ΔΝΤ, έχει στυλώσει τα πόδια, ενώ τα πεθερικά στην Ευρώπη σιωπούν με τα καμώματα του ασώτου που τους προέκυψε για σώγαμπρος...
Οσονούπω τα νεότερα. Δέστε καλά τις ζώνες...
Του Κώστα Στούπα
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου