Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

2η ημέρα του Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Αυξανόμενη είναι η συχνότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια των αυτιστικών διαταραχών και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών, ενώ πρόσφατα μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, είναι πιο συχνές από πολλά άλλα, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης ή το σύνδρομο Down.
Περίπου ένα στα 100 παιδιά, κυρίως αγόρια παρά κορίτσια, εμφανίζει συμπτώματα που εντάσσονται
στο ευρύτερο φάσμα της διαταραχής.
Οι γονείς που έχουν ήδη ένα παιδί με αυτισμό, έχουν πιθανότητα 2% έως 8% να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, με την ίδια διαταραχή.
Ανάμεσα στα συνήθη αυτιστικά συμπτώματα, περιλαμβάνονται οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, η αντίσταση στις αλλαγές στην ρουτίνα, οι έμμονες ιδέες με συγκεκριμένα αντικείμενα ή δραστηριότητες, ο ελλιπής συντονισμός, οι δυσκολίες στον έλεγχο των κινήσεων, η απουσία εκφράσεων στο πρόσωπο, η ανεπαρκής γλώσσα του σώματος, η έλλειψη διαπροσωπικής επαφής με τα μάτια, η τάση απομόνωσης και η δημιουργία λιγοστών φιλικών σχέσεων, η ανικανότητα φαντασίας στο παιχνίδι κ.α.
Ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μελέτες δείχνουν ότι όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική και εκπαιδευτική αντιμετώπιση. Πολλά άτομα με αυτισμό δείχνουν τελικά μεγαλύτερη ανταπόκριση στους άλλους καθώς μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, είναι σημαντικό να γίνει νωρίς η διάγνωση της διαταραχής, ο καθορισμός των σημείων όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες στο άτομο, και έτσι να ξεκινήσει νωρίς και η αντιμετώπισή του (πρώιμη παρέμβαση).
Για ενημέρωσή σας παραθέτουμε τους παρακάτω χρήσιμους συνδέσμους:
• «ΑΥΤΙΣΜΟΣ – ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ ΕΛΛΑΣ» Ελληνικός δικτυακός τόπος για τον Αυτισμό και τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
http://www.autismhellas.gr/el/Autism.aspx
• VIDEO- Είμαι ένα «παιδί με αυτισμό». Δεν είμαι ένα «αυτιστικό παιδί». Ο αυτισμός μου είναι ένα μέρος του ολικού χαρακτήρα μου.
https://www.youtube.com/watch?v=miQSPI0o8qY
• VIDEO- Αυτισμός: Αυτισμός. Πώς να αναγνωρίσετε τα πρόωρα σημάδια στο παιδί
https://www.youtube.com/watch?v=lX4GHZOL-XQ
• VIDEO- "Ο μικρός μου αδελφός... από το φεγγάρι"
https://www.youtube.com/watch?v=3pRg6AgwkcM
• ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-"Όλα τα κομμάτια μαζί", μια ταινία της Μαίρης Καριωτάκη, σε σκηνοθεσία Ρένας Σκουρογιάννη με θέμα τον αυτισμό.
https://www.youtube.com/watch?v=32yDLNFWFnY
• Εκπαιδευτικές πρακτικές συνεχή ενημέρωση:
http://blogs.sch.gr/tananias/
Η ημέρα αυτή μπορεί να γίνει μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας.
Ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ
Ανανίας Π. Τοζακίδης
Δάσκαλος ΕΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου