Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αντιπροσωπεία του ΔΟΑΤΑΠ στην Κύπρο - Οικοδεσπότης το υπ. Παιδείας και ο αντίστοιχος οργανισμός αναγνώρισης (ΑΠΚΥ)



Με τα θέματα της αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των Κυπριακών και Ελληνικών Πανεπιστημίων και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για την παιδεία, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΔΟΑΤΑΠ, αρμόδιο οργανισμό για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης της Ελλάδος, για επίσημες επαφές με αντίστοιχους φορείς της Κύπρου (ΚΥΣΑΤΣ, ΕΑΙΠ, ΣΕΚΑΠ) και με τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της χώρας. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΟΑΤΑΠ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του οργανισμού Καθηγητή Στέλιο Κατρανίδη, ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του ΑΠΚΥ, που φιλοξένησε το διήμερο επαφών στις 26 και 27 Μαρτίου 2015. Στόχος των επαφών ήταν η διεξοδική
συζήτηση των διαδικασιών αναγνώρισης των τίτλων σπουδών των Πανεπιστημίων της Κύπρου από τον ΔΟΑΤΑΠ, η ενημέρωση για τις πρόσφατες αλλαγές στην αναγνώριση τίτλων εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών και η εδραίωση εποικοδομητικής συνεργασίας των Πανεπιστημίων και των αντίστοιχων φορέων της Κύπρου με τον εν λόγω οργανισμό.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Καδής. Ο Κώστας Καδής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιολόγηση των τίτλων σπουδών και η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων της Κύπρου, δημόσιων και ιδιωτικών, αποτελούν προϋπόθεση στην επίτευξη του στόχου της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας». Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Χρίστου, τόνισε πως είναι «ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία των κυπριακών φορέων και πανεπιστημίων με τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς μεγάλη μερίδα των φοιτητών προέρχονται από την Ελλάδα, όπως και το αντίστροφο». Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγ. κ. Κατρανίδης, επεσήμανε πως «τα τελευταία 25 χρόνια έχουν παρατηρηθεί κοσμογονικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο και είναι πολλά τα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η αγαστή συνεργασία του ΔΟΑΤΑΠ με τους αντίστοιχους φορείς και τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι προς όφελος, κυρίως, των φοιτητών».

Στη διάρκεια της διημερίδας, δόθηκε η ευκαιρία στα ιδιωτικά και δημόσια Πανεπιστήμια να παρουσιάσουν τα προγράμματα, τις διαδικασίες και διεθνείς αναγνωρίσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας στην ποιότητα των σπουδών τους. Παράλληλα, αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα αξιολόγησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών και ευρύτερα σε θέματα που αφορούν στις διαδικασίες ισοτιμίας και ισοτιμίας & αντιστοιχίας τίτλων σπουδών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τέλος, δόθηκε έμφαση στα εξ αποστάσεως προγράμματα και στην αξιολόγηση των τίτλων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς στην πορεία για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών στοχεύσεων και επιδιώξεων της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, βρίσκεται σε εξέλιξη προσφορά δέσμης διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως, με τη συνεργασία του ΑΠΚΥ και δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου