Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ                               
   ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ                                                   
 
                  

Δελτίο τύπου
Εκτιμήσεις της ΠΕΒ σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ για το εξεταστικό σύστημα.
Ανακοινώθηκαν από το ΥΠΟΠΑΙΘ αλλαγές που αφορούν το εξεταστικό σύστημα για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικές τις θέσεις του Υπουργείου για την διεύρυνση των επιλογών των μαθητών και γενικότερα για την προσπάθεια επίλυσης  προβλημάτων που οφείλονταν σε διατάξεις του προηγούμενου νόμου. Ορισμένες από τις  αποφάσεις ήταν θέσεις της ΠΕΒ που είχαν δημοσιοποιηθεί, είχαν διατυπωθεί και προ μηνών στις συναντήσεις με τις Επιστημονικές ενώσεις, αλλά και κατατεθεί στο ΥΠΟΠΑΙΘ. Οι προτάσεις μας στόχευαν στην δίκαιη
αντιμετώπιση των μαθητών όσον αφορά την διεύρυνση των επιλογών τους για τις σχολές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Συγκεκριμένα:

1. Καταργήθηκαν οι διαζεύξεις μαθημάτων που περιόριζαν τις επιλογές των μαθητών. Επί πλέον η επιλογή των μαθημάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές μπορεί να γίνει στο τέλος της Γ Λυκείου και όχι στο τέλος της Β Λυκείου όπως απαιτούνταν μέχρι τώρα.

2. Διευρύνθηκαν οι επιλογές των μαθητών που μπορούν να δηλώσουν δύο επιστημονικά πεδία αντί για ένα που προβλέπονταν.

3. Καταργήθηκε η αυτονομία στο πεδίο των «Παιδαγωγικών» και οι υποψήφιοι μπορούν να εισάγονται στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα πεδία.

4. Οι μαθητές θα εξετάζονται σε ορισμένα από τα μαθήματα που διδάσκονται ανάλογα με το πεδίο που στοχεύουν και θα μπορούν να εξεταστούν και σε ένα επί πλέον μάθημα αν στοχεύουν και σε σχολές άλλου πεδίου. Έτσι θα μπορούν να επιλέγουν σχολές δύο πεδίων εξεταζόμενοι στα αντίστοιχα μαθήματα αφού θα τα έχουν διδαχθεί, ενώ με το προηγούμενο νόμο δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

5. Μετονομάστηκε το επιστημονικό πεδίο «Υγείας» σε «Επιστήμες Υγείας & Ζωής», όπως ακολουθείται σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα των προηγμένων χωρών.
Απομένουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως τα σχολικά βιβλία, τα προγράμματα σπουδών, το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι σχολές κάθε ομάδας προσανατολισμού και οι συντελεστές βαρύτητας, θεωρούμε ότι και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά.

Το ΔΣ της ΠΕΒ
27/4/2015

Πανελληνια Ενωση Βιοεπιστημονων
Έβρου 83, Αμπελόκηποι 115 27 / ΤΗΛ.&FAX:210 5224632 / URL:http://www.pev.gr , e-mail: grammateia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου