Τρίτη 28 Απριλίου 2015

«Μετάβαση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες & αναπηρία»



Σχετ.: 1) Ν. 3699/2008, Τεύχος Α΄, ΦΕΚ 199/02-10-2008.  2) Γ6/128/27-4-90 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Εγγραφές μετεγγραφές μαθητών με ειδικές ανάγκες 3) Υπ. απ.27922/Γ6, ΦΕΚ 449/ 3-4-07.
Η  μετάβαση των μαθητών σε ένα νέο περιβάλλον τάξης ή σχολείου με νέα χαρακτηριστικά, είναι μια σημαντική διαδικασία και επιβάλλει πάντα προσαρμογή στις νέες συνθήκες τόσο του μαθητή, του γονιού, αλλά και του εκπαιδευτικού. Η Παιδαγωγική Ψυχολογία μέσα από τη συστημική προσέγγιση, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες μετάβασης των μαθητών σε διαφορετικό σχολείο ή βαθμίδα εκπαίδευσης. Η μετάβαση αποτελεί ισχυρό παράγοντας επιρροής της ψυχικής υγείας και συχνά, ως διαδικασία, πλήττει ιδιαίτερα μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (εεα).
Έτσι, με σκοπό την άμβλυνση των θεμάτων άγχους των μαθητών με εεα, καθώς και τη βελτίωση του
προγραμματισμού των σχολικών μονάδων για το επόμενο σχολικό έτος, παρακαλούμε, όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας προβείτε, με έμφαση στη συνεργασία, στις κάτωθι ενέργειες σχετικές με το θέμα.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αλλαγής σχολείου ή βαθμίδας εκπαίδευσης μαθητή με εεα, προτείνουμε, οι Δ/ντες όλων των τύπων σχολείων και βαθμίδων εκπαίδευσης αρχικά, να ενημερώσουν τηλεφωνικά την επόμενη σχολική μονάδα για τη μετακίνηση του παιδιού, καθώς και για την αναμενόμενη, αποστολή του ατομικού φακέλου του. Η συγκεκριμένη αποστολή είναι υποχρεωτική, γίνεται με διακριτικότητα ακολουθώντας διαδικασία εμπιστευτικής αλληλογραφίας (2η και 3η Σχετική).
Συνιστούμε δε, την πληρότητα πληροφόρησης κατά την αποστολή στοιχείων, τα οποία αναμένεται να εμπεριέχουν “κάθε χρήσιμη πληροφορία” (2η Σχετική) σχετικά με τη γνωστική επίτευξη, την ικανότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τη ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή.
Επίσης προτείνουμε, το δυνατόν συντομότερα, οι εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης να επικοινωνήσουν και να επισκεφτούν, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, τις γειτονικές σχολικές μονάδες κατώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης από όπου αποστέλλονται εγγραφές μαθητών στο σχολείο τους. Ανάλογα, να συνεργαστούν για την μετάβαση των μαθητών τους με εεα σε σχολικές μονάδες ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να αποκτήσουν άποψη οι ίδιοι και στη συνέχεια να πληροφορήσουν τους Δ/ντες και των δυο σχολικών πλαισίων, για το είδος και τη δυναμικότητα των θεμάτων των μαθητών με εεα, διευκολύνοντας ταυτόχρονα στη μελλοντική υποδοχή τους και κατανομή τμημάτων τάξεων.
Παρακαλούνται οι Προϊστάμενες/οι και Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση των μαθητών δίνοντας την προτεραιότητα που απαιτείται σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

                                                

                                                                                                        
                                                                       Ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ
                                                                                                                    
                                                                                                                                           Ανανίας  Π.  Τοζακίδης
                                                                                                           Δάσκαλος ΕΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου