Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Στους 51 οι νεκροί από το πρωί, οι Ισλαμιστές καλούν σε εξέγερση

aiguptos-kairo-diadilotesΣε ένα μονοπάτι χωρίς γυρισμό φαίνεται πως έχει μπει πλέον η Αίγυπτος. Επειτα από την αιματοχυσία έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς το πρωί της Δευτέρας, πλέον η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί ανοιχτά τους οπαδούς της σε εξέγερση και κατηγορεί το στρατό πως θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε νέα Συρία προκαλώντας εμφύλιο πόλεμο.
Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κάιρο από το πρωί έχει ανέβει στους 51, ενώ σύμφωνα πάντα με το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας της Αιγύπτου στα βίαια περιστατικά στην Ρεπουμπλικανική φρουρά τραυματίστηκαν 435 άτομα. Οι απόψεις για το τι συνέβη είναι αντικρουόμενες. Οι Ενοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως μία «τρομοκρατική οργάνωση» επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την
άλλη καταγγέλλει πως ο στρατός άνοιξε πυρ την ώρα που κάποιοι ισλαμιστές διαδηλωτές έκαναν την πρωινή προσευχή έξω από το στρατόπεδο όπου κρατείται ο Μοχάμεντ Μόρσι. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της χώρας, Αντλί Μανσούρ, εκφράστηκε η «βαθιά λύπη» για τους νεκρούς και έγινε γνωστό πως θα συσταθεί επιτροπή έρευνας για το περιστατικό. Πάντως και σε αυτή την ανακοίνωση έγινε λόγος για απόπειρα εισβολής στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Παράλληλα η ανακοίνωση προειδοποιεί τους διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στρατιωτικές ή άλλες «ζωτικές εγκαταστάσεις», ενώ υπογραμμίστηκε πως τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εκτροχιάσουν τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.
Από την άλλη, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης- ο πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής αδελφότητας- κάλεσε τους Αιγύπτιους να εξεγερθούν εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάστασή τους με τα τανκς». Ακόμη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να μην γίνουν άλλες σφαγές και να μην μετατραπεί η Αίγυπτος σε Συρία. Επειτα από το μήνυμα των Ισλαμιστών, οι Ενοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου απάντησαν πως δεν δέχονται απειλές για την εθνική ασφάλεια και καλεσαν τους υποστηρικτές του Μόρσι να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία απειλή εναντίον της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Αχμεντ Αλί, καλώντας τους ισλαμιστές διαδηλωτές να σταματήσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες κι υποσχόμενος ότι οι συγκεντρωμένοι σε διάφορες πλατείες του Καΐρου «δεν θα αντιμετωπίζουν διώξεις» από την δικαιοσύνη.
Στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκδιώχθηκαν από την αίθουσα οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου