Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Προτρέπουν τους Ρώσους να στείλουν τα λεφτά τους στην... Ασία


Να μεταβιβάσουν τα χρήματά τους στην Ασία, μετά το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών καλούν μέσω διαδικτύου τους ρώσους επιχειρηματίες διάφορες εταιρείες –μεσίτες, σημειώνει  σήμερα το ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Prime». Οι προτάσεις αφορούν μόνον στο άνοιγμα λογαριασμών και στην εγγραφή εταιρειών, αλλά δεν περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση των χρημάτων από τις τράπεζες της Κύπρου με αποφυγή του «κουρέματος», ούτε και την παροχή δανείων με εγγύηση τα χρήματα στους λογαριασμούς των κυπριακών τραπεζών. 


Ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας της Κύπρου εξουδετερώθηκε με  την απόφαση της ΕΕ, εκτιμούν στο
μεταξύ Ρώσοι αναλυτές οι οποίοι βλέπουν και σταθεροποίηση του ευρώ σε σύγκριση με το δολάρια και το ρούβλι, για τους το εγγύς μέλλον.
«Η τιμή του ευρώ έχει ήδη υποστεί αλλαγές στη διάρκεια των τελευταίων εξελίξεων στην Κύπρο. Η ισοτιμία του στο εγγύς μέλλον θα εξαρτάται από το μέγεθος είσπραξης καταθέσεων στην Τράπεζα της Κύπρου. Εάν θα «κουρέψουν» 20%, τότε θα έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, εάν το κούρεμα φτάσει το  40-50% η αντίδραση θα είναι πανικός» εκτιμά ο αναλυτής της ρωσικής εταιρείας χρηματιστών «Saxo Bank Ρωσία», εκτιμά ο Κυρίλ Σαμίσκιν.

Επίσης,  ο αναλυτής της «BKS Express», Ιβάν Κοπέικιν, θεωρεί ότι η τελική πτώση του ευρώ στην παρούσα κατάσταση θα είναι πολύ μικρή. «Η χρεοκοπία της Κύπρου δε θα γίνει, και συνεπώς η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη δεν θα μειωθεί. Εκτός αυτού, στην τιμή του ευρώ υπάρχουν ήδη οι περισσότεροι κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Το κυπριακό πρόβλημα αρχίζει ήδη να ξεχνιέται» υποστηρίζει ο κ. Κοπέικιν.
Από την άλλη, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας Nordea, Ντμίτρι Σάφτσενκο, εκτιμά πως παραμένουν οι σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τις περιφερειακές χώρες. «Το ευρώ έχει πέσει κατά την αναμονή των μέτρων κίνησης κεφαλαίων στην Κύπρο. Και το θέμα δεν είναι η Κύπρος ως μια ξεχωριστή χώρα, αλλά οι επιφυλάξεις των επενδυτών, οι οποίοι  φοβούνται την εφαρμογή του ιδίου σχήματος και στις άλλες περιφερειακές χώρες  της ευρωζώνης. Και οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να διαρκούν χρόνια, όπως ήταν στην Αργεντινή στις αρχές του 2000» τονίζει ο κ Σάφτσενκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου