Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Σενάρια για κρατικοποίηση και της Τράπεζας Κύπρου

Στη Βουλή είναι στραμμένα απόψε τα βλέμματα, όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, υπό το φόβο της επαπειλούμενης πτώχευσης από τη μια, και της συστημικής απειλής από την άλλη, Λευκωσία και Eurogroup αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα, που θ’ ανοίξει το δρόμο για την τελική κατάληξη.  Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων με τις συζητήσεις να επικεντρώνεται στο πως θα εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα ολοένα και σκληραίνει τη στάση, ζητώντας 15% κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου  για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Τα επίμαχα νομοσχέδια
Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής τίθενται σήμερα προς ψήφιση εννέα συνολικά νομοσχέδια. Τα
νομοσχέδια γι’ αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και για σύσταση του επενδυτικού ταμείου αλληλεγύης, μέσα από το οποίο προσδοκάται η εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσού, ικανού να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και και του περιορισμού των τραπεζικών συναλλαγών.

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια είναι ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο περί Προϋπολογισμού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκαταστάσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Η ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκει την Βουλή μπροστά από ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά την τελική απόφαση που θα λάβει αφού οι πληροφορίες λένε ότι το Eurogroup πλέον απαιτεί την ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί και επιπλέον πρόταση για κούρεμα καταθέσεων ως αντιστάθμισμα για το θέμα αναδιάρθρωσης της Λαϊκής. Αν και η Επιτροπή Οικονομικών θέλει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο, κάτι τέτοιο προσκρούει στην αντίδραση του Eurogroup.
 lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου