Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα «ξυρίζει» το ΕΣΥ με τον Λοβέρδο απλό θεατή!



Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και αύξηση του ποσοστού των γενόσημων φαρμάκων είναι οι σαφείς οδηγίες που έδωσαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο οι αξιωματούχοι της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, λοιπόν, το «κούρεμα» στα φάρμακα θα αγγίξει το 2012 τα 900.000.000 ευρώ, δηλαδή από 4,1 δισ. που ήταν το 2011 θα μειωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρίες για να τις ενημερώσει ότι για φέτος υπάρχουν 3,2 δισ. για φάρμακα και ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

 Οσον αφορά τη συνταγογράφηση, ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, που είχε διάρκεια 70 λεπτών, δήλωσε ότι όσοι γιατροί εντοπίζονται να υπερσυνταγογραφούν θα απομακρύνονται για έναν χρόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με στόχο, φυσικά, να πάψουν να ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν έχει ανάγκη ο ασθενής.

Επιπλέον, όλα τα φαρμακεία θα καταγράφουν τι είδους φαρμακευτικά σκευάσματα συνταγογράφησε κάθε γιατρός. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα του γιατρού, πόσα φάρμακα και ποια έχει συνταγογραφήσει.

Ηδη, από τους ελέγχους που έχουν γίνει έως τώρα, εντοπίστηκαν τέσσερις παθολόγοι να υπερσυνταγογραφούν: «Τις επόμενες ημέρες θα βγουν εκτός συστήματος» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Στο μεταξύ, όλοι οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν και γενόσημα - αντίγραφα φάρμακα, που είναι πιο φτηνά σε σχέση με τα πρωτότυπα επώνυμων εταιριών, αλλά έχουν την ίδια δραστική ουσία. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι το 50% των φαρμάκων που θα δίνονται στους ασθενείς να είναι αντίγραφα.

Σημαντική μείωση έχει σημειωθεί στις δαπάνες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην τρόικα ο υπουργός, το 2009 ήταν 1,251 δισ. ευρώ, το 2010 1,087 δισ. και το 2011 έπεσε στα 830.000.000 ευρώ.
Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου