Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αντ. Σαμαράς, στην Ολομέλεια της Βουλής: "Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, τότε κάνετε το καλύτερο δημοψήφισμα, εκλογές"


Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση.
    Ξεκαθάρισε ότι «συμμέτοχοι στο δικό σας αδιέξοδο δεν θα γίνουμε, θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και θα ψηφίσουμε αυτά που θεωρούμε από τον εφαρμοστικό νόμο σωστά, ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την επαναδιαπραγμάτευση».
    «Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα κ. Παπανδρέου τότε κάνετε το καλύτερο δημοψήφισμα, εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε αναφερόμενος στο κίνημα των "Αγανακτισμένων" ότι το δημοψήφισμα αποσκοπεί να τους παραπλανήσει και να εκτονώσει την δυσαρέσκειά τους.
    Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε ίδιοι με σας. Εμείς βάζουμε το καλό του τόπου πάνω από τον κομματικό σοβινισμό. Και πρέπει να σας ευχαριστήσω κ. Παπανδρέου, γιατί με όλα όσα κάνατε τελευταία, μας βοηθήσατε να δείξουμε και να πείσουμε γι’ αυτό ακριβώς: Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
    Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις αιτιάσεις ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο της ΝΔ: «Μας λέτε ότι η τρόικα «απορρίπτει» πλήρως το Σχέδιό μας. Πρώτα-πρώτα, σας είχαμε πει εμείς ποτέ ότι συμφωνούμε με την τρόικα; Όμως, βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της. Εμείς προωθούμε τις απόψεις μας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Εκείνη τις εξετάζει. Και σεις απλώς παρακολουθείτε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «σας διάβασα προχθές το σχετικό απόσπασμα από την τελευταία επίσημη Έκθεση της τρόικας. Όπου αναφέρει που συμφωνεί με το πρόγραμμά μας. Ποια σημεία βρίσκει θετικά και τα έχετε ήδη ενσωματώσει. Όπως η εργασιακή εφεδρεία. Ποια τα βρίσκει θετικά κι ας μη τα έχετε ενσωματώσει. Όπως την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το συμψηφισμό».
    Πρόσθεσε ότι η τρόικα ομολογεί ότι στα βασικά που επιμένουν -να μειωθεί το έλλειμμα, να περικοπούν οι δαπάνες, να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές- εμείς, όχι μόνο συμφωνούμε και στηρίζουμε, αλλά έχουμε δώσει και ουσιώδεις προτάσεις.
    Ακολούθως ο κ. Σαμαράς είπε ότι η διαφωνία έγκειται στο φορολογικό και υπεραμύνθηκε της δικής του άποψης υποστηρίζοντας ότι «το πραγματικό κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνουμε είναι πολύ μικρότερο. Κι αν συνυπολογίσουμε την ανάκαμψη που θα προκύψει, μιλάμε για καθαρό όφελος». Υποστήριξε ότι η δική του πρόταση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη «διότι ανακατανέμει τα βάρη, χωρίς να μειώνει τα δημόσια έσοδα. Για την ακρίβεια, αυξάνει τα έσοδα».
    Συνέχισε λέγοντας ότι «προτείνουμε τη μόνη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Είπε ακόμη ότι συμπληρωματικά πρότεινα την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και υποστήριξε ότι «βάλαμε, λοιπόν, στην ατζέντα τα πάντα. Αρκετά έγιναν, ήδη, δεκτά. Άλλα, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, άρχισαν να τα συζητούν, έστω και για λίγο αργότερα. Και, βέβαια, σ’ εκείνα τα πολύ σημαντικά στα οποία διαφωνούν, θα επιμείνουμε, γιατί έχουμε δίκιο».
    Αναφέρθηκε και στις συστάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τη ΝΔ: «Οι υπουργοί καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους και τα κύρια πολιτικά μέτρα του σταθεροποιητικού προγράμματος. Αυτό μας ζητάνε. Αλλά εμείς στηρίζουμε από την αρχή τους κύριους στόχους: τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Στηρίζουμε και τα κύρια μέσα για την επίτευξη των στόχων. Τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και την περιστολή των δαπανών. Όχι μόνο τα στηρίζουμε, αλλά εμείς τα προωθούσαμε πριν από σας».
    Ρώτησε ρητορικά ο κ. Σαμαράς: «Αλήθεια, γιατί νομίζετε ότι ενδιαφέρονται τόσο οι ξένοι για την άποψή μας αυτή τη στιγμή; Διότι απλούστατα το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται δεν βγαίνει. Ξέρουν ότι θα χρειαστούν εφεδρικό σχέδιο σε λίγο» και εξήγησε: «το έλλειμμα - το κύριο ζητούμενο - φέτος, το πρώτο πεντάμηνο, αντί να μειωθεί κατά 4% όπως προβλεπόταν, αυξήθηκε κατά 13%. Και το χρέος από 127% του ΑΕΠ που ήταν στις αρχές του 2010, κι ενώ προβλεπόταν από το Μνημόνιο να φτάσει στο 146% το 2013 κι ύστερα να αρχίσει να υποχωρεί, ήδη έχει ξεπεράσει το 150% και προβλέπεται ότι, χωρίς νέα μέτρα, θα ξεπεράσει το 200% ως το 2015!».
    Όλοι οι στόχοι του προγράμματος έχουν πέσει έξω, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «ενδιαφέρονται, λοιπόν, οι ξένοι για την άποψή μας, διότι το Πρόγραμμα δεν αποδίδει. Και γιατί ο κόσμος, μετά από ένα χρόνο ανώφελες θυσίες, βγήκε πια στους δρόμους».
    Μίλησε και για τα όσα διημήφθησαν την περασμένη εβδομάδα «γατί νομίζετε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε διάθεση ακόμα και να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα; Διότι το Σχέδιο πάει καλά; Όχι. Γιατί το Σχέδιο δεν βγαίνει. Και τι θα συνέβαινε, αν κι εμείς είχαμε στηρίξει ένα τέτοιο Σχέδιο; Δεν θα υπήρχε σήμερα Ελπίδα σε αυτόν τον τόπο».
    Τέλος ξεκαθάρισε την θέση του «Συναίνεση στο λάθος, δεν δίνω! Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους, όση θέλετε...Όταν ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε την περασμένη Τετάρτη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση, το δέχθηκα αμέσως! Την ώρα μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία είχε περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις. θα το ’κανε αυτό ποτέ το ΠΑΣΟΚ; Φαντάζεστε ποτέ το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται στην Αντιπολίτευση, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να προσφέρει συναίνεση στην καταρρέουσα κυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος; Ούτε μια στο εκατομμύριο...».
    Υποστήριξε δε ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ώστε να διορθωθεί το λάθος.
    Περιθώρια υπάρχουν, επειδή ακριβώς εμείς δεν προσυπογράψαμε το Μνημόνιο εξ αρχής! Επειδή δεν υποκύψαμε. Και ξέρετε καλά τι εννοώ: να προσφέρουμε συναίνεση στο λάθος..
    Εξήγησε ακόμη την επιμονή του στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι το Σχέδιο δεν δούλεψε γιατί ήταν λάθος συνταγή. Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε σωστά. Ασφαλώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στην εφαρμογή του. Αλλά δεν ζητάμε σήμερα να εφαρμοστεί καλύτερα η λάθος συνταγή. Ζητάμε να αλλάξει συνταγή».
    Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση γιατί δεν κάνει διαπραγμάτευση: «Για να κάνεις διαπραγμάτευση, ξεκινάς με διαφωνία. Όταν δεν διαφωνείς πουθενά, δεν διαπραγματεύεσαι. Όταν δεν τολμάς να διαφωνήσεις, όταν υπογράφεις ό,τι σου δίνουν, όταν καταγγέλλεις, όπως έγινε, είτε την ίδια τη χώρα σου, είτε όποιον αληθινά προβάλλει διαφορετική άποψη, τότε δεν διαπραγματεύεσαι. Εμείς διαπραγματευόμαστε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
    Αναφέρθηκε δε στο δημοψήφισμα υποστηρίζοντας ότι δεν αποσκοπεί στην έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού: «Τι θα συνέβαινε, αν τον βάζατε αυτό το Νόμο σε δημοψήφισμα; Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Θα ήταν συντριπτικό και το ξέρετε. Κι, όμως, δεν σέβεστε τη γνώμη του λαού σε αυτά που τον καίνε. Και δεν σκέπτεστε ότι ο κόσμος είναι απελπισμένος. Και ήδη η απελπισία ξεχειλίζει στις πλατείες και γίνεται οργή! Σας πέρασε από το μυαλό, ότι όσο διατηρούνται τα αδιέξοδα και η απελπισία του κόσμου, ακόμα κι αν τους βάλετε το πιο σωστό δίλημμα, μπορεί να το απορρίψουν; Και τότε τι θα γίνει; Νομίζετε ότι θα ξεγελάσετε τον κόσμο που βρίσκεται ήδη στους δρόμους; Δεν θα τους ξεγελάσετε. Πάτε να τους εκτονώσετε κι αντίθετα θα τους εξαγριώσετε. Ακριβώς, επειδή θα ξέρουν ότι το κάνετε για να τους ξεγελάσετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου