Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ποιός θα κάνει την επαναδιαπραγμάτευση;


Το 55,1% τάσσεται υπέρ μιας «κυβέρνησης σωτηρίας». 
Αυτό δηλαδή που παραλίγο να συμβεί, αν ο Πρωθυπουργός, την τελευταία στιγμή, δεν άλλαζε γνώμη.
Τι θα σήμαινε αυτό; 
Ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, παρέδιδε την εξουσία εν ενεργεία Πρωθυπουργός 20 μηνών, εκλεγμένος με απόλυτη  πλειοψηφία και με διαφορά από το δεύτερο κόμμα με το ιστορικό ποσοστό των 11 μονάδων, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν (μέχρι πριν από μία εβδομάδα) το κόμμα του πρώτο, και τον ίδιο, να προηγείται έναντι του ...
Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός.
Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να διαπιστώσουμε το αδιέξοδο, που έχει βρεθεί η κυβέρνηση, από την πολιτική της και την πλήρη και ολική αποτυχία της να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων και των ξένων δανειστών μας.
Εξάλλου, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η προσχηματική πολιτική συναίνεσης του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκτός από αποδοχή αδιεξόδου;
Η έλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών, είναι βέβαιο, ότι δίνει μια ανάσα. Κάτι, που και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, λόγω του εκτοπίσματός του, που φάνηκε χθες στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση για ψήφο εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Για πόσο όμως χρόνο;
Τα περιθώρια στενεύουν τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης σε 13 μέρες, μέχρι την έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup στις 3 Ιουλίου! Κακό νούμερο. 
Μέσα στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (μάλλον Τρίτη 28/6) και τον εφαρμοστικό του Νόμο (μάλλον Πέμπτη 30/6), ο οποίος παρουσιάζεται και εγκρίνεται σήμερα, στην Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, συμφώνησε με το νέο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως προς το χρονοδιάγραμμα. Κάτι, που με ευφυΐα, ο Βενιζέλος, αξιοποίησε, προς τα μέσα και προς τα έξω, ως πρώτο «δείγμα» συναινετικών διαδικασιών, των δύο μεγάλων κομμάτων της Βουλής.
Μα, αρνήθηκε ποτέ η Αξιωματική Αντιπολίτευση τη συναίνεση; 
Αρκεί η συναίνεση αυτή, να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον διάσωσης της χώρας. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται άλλη πολιτική. 
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνειδησιακά συναινετικός, πρώτος είχε μιλήσει για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News (5/9/2010), που, τότε, είχε προκαλέσει αίσθηση!
Το ζητούμενο είναι, ποια κυβέρνηση τελικά θα κάνει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόϊκα.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου