Ευνοϊκες αλλαγές στην εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για ταχύτερη συνταξιοδότηση στον ιδιωτικό τοµέα προβλέπει το νοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο νοµοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στονιδιωτικό τοµέα.
Με τις αναγνωρίσεις πλασµατικών χρόνων που το 2015 θαφτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τοµέα καιτα 12 στον δηµόσιο, οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε χαµηλότερα όρια ηλικίαςαπό αυτά που προβλέπουνοι τελευταίοι ασφαλιστικοί νόµοι.Προσοχή, όµως: τανέαπλασµατικά χρόνια µπορούν να «αξιοποιήσουν» όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011.
Ετσι από 1/1/2011 οι ασφαλισµένοι µπορούν να αναγνωρίσουν:
n 4 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.
n 5 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.
n 6 έτη, όσοιθεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µεπροϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.
n 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.
Ετσι, πέραν του χρόνου πραγµατικής ή προαιρετικής ασφάλισης, µπορούν να αναγνωριστούν χρόνια των εξής κατηγοριών:
1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. 2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.
4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες. 5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι δύο έτη. 6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου Iνστιτούτου Eπαγγελµατικής Kατάρτισης κ.ά.
7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.
8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας (119 ηµέρες). 9. O χρόνος απεργίας. 10. O πλασµατικόςχρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά, τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία).
11. O χρόνος µαθητείας µέχρι δύο έτη. 12. O χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας των ασφαλισµένων του OAEE πριν από την εγγραφή σταµητρώα του TEBE, του TAE ήτου TΣA, για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
13. O χρόνος ανασφάλιστης εργασίας (έως τρία χρόνια) για εκδότες και συντάκτες εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει τρία χρόνια στο παρελθόν (το ποσοστό εξαγοράς φτάνει το 16% επί των αποδοχών στα Ταµεία κύριας ασφάλισης).
Τι προβλέπει το νοµοσχέδιο του υπ. Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή
Πλασµατικά για τα παιδιά
Το νοµοσχέδιο παρέχει και στον ιδιωτικό τοµέα τη δυνατότητα εξαγοράς έως και πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών
Ποιοι δεν «γλιτώνουν» χρόνια
Πλασµατικά έτη δεν µπορούν να χρησιµοποιήσουν είτε για να «γλιτώσουν» χρόνια εργασίας είτε για να συνταξιοδοτηθούν σε µικρότερη ηλικία:
* Οσοι έχουν θεµελιώσει δικαίωµα συνταξιοδότησης µε τις προϋποθέσεις που ίσχυαν µέχρι και 31/12/2010 (ασφαλισµένοι του ∆ηµοσίου και των ειδικών ταµείων µε 25 χρόνια, επιστήµονες - ελεύθεροι επαγγελµατίες µε 35 έτη, ακόµη κι αν δεν είχαν συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, µητέρες µε ανήλικα και 5.500 ηµέρες ασφάλισης ή όσες ορίζουν τα καταστατικά των επιµέρους Ταµείων).
* Οσοι θεµελιώνουν δικαίωµα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 µε βάση διατάξεις που εξακολουθούν να ισχύουν από το 1992 (35ετία χωρίς όριο ηλικίας).
* Οσοι έχουν θεµελιωµένα δικαιώµατα µπορούν να αναγνωρίσουν κάποιους περιορισµένους χρόνους (πλασµατικό χρόνο οι άνδρες για τον Στρατό και οι γυναίκες για τη γέννηση παιδιού κ.λπ.) υποβάλλοντας αίτηση µέχρι τις 31/12/2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου