Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Διστάζουν τραπεζίτες να συμμετάσχουν στην ελληνική βοήθεια



Μουδιασμένοι, αν όχι  προβληματισμένοι, εμφανίζονται οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης από τα πρώτα δείγματα… μη ανταπόκρισης των τραπεζιτών στο κάλεσμα που τους έκαναν για συμμετοχή στο εγχείρημα “μετακύλισης” του ελληνικού χρέους.
Τα συμπεράσματα από  την πρώτη απόπειρα προσέγγισης  μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, δεν αφήνουν -προσώρας τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για οικειοθελή συμμετοχή τους στην επιχείρηση “ανακύκλωσης” του ελληνικού χρέους και μετάθεσης των ομολόγων που ωριμάζουν στην τριετία 2012-2014 σε βάθος πενταετίας ή επταετίας στην καλύτερη των περιπτώσεων κρίνεται… συγκρατημένο!
Μάλιστα δεν έλειψαν  και μεμονωμένα περιστατικά εκπροσώπων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που  δεν έκαναν καν τον κόπο να παραστούν στα ραντεβού με τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών τους! Αλλά κι αυτοί ακόμα που παρέστησαν είχαν ως μόνιμη επωδό τους την απαίτηση να λάβουν κάποια κίνητρα ή εγγυήσεις για να συναινέσουν στην μετακύλιση των χρεογράφων που κρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους!
Κάτι που εκ των  πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί, αφού θα αποτελούσε την αφορμή που  ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης για  να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο “πιστωτικών… ατυχημάτων” στην Ευρωπεριφέρεια.
Σενάριο πτώχευσης στο νέο «stress test» των τραπεζών!
Το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.
Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.
“Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο” δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Louis Maglanoc, αναλυτής της Unicredit, προσθέτοντας ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου