Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

SPD: Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μέρκελ

newego_LARGE_t_1101_54138342Στη Γερμανία, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που είχαν διακοπεί εξαιτίας του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών, θα συνεχιστούν το απόγευμα του Σαββάτου. Οι συνομιλίες έχουν φτάσει στα δύσκολα θέματα, της καθιέρωσης του κατώτατου μισθού, της διπλής υπηκοότητας των επενδύσεων σε εκπαίδευση και έρευνα και των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους.
Περαιτέρω διευκρινίσεις απαιτούνται και στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η επίτευξη συμβιβασμού θεωρείται δύσκολη με δεδομένο ότι η βάση των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένη από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ και επιδιώκει να δει τις σοσιαλδημοκρατικές
προτεραιότητες να αποτυπώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
«Ισχυρές συναισθηματικές αντιστάσεις στην κομματική βάση»
Ο λόγος για την σκλήρυνση της στάσης των σοσιαλδημοκρατών σχετίζεται όμως και με τα διόλου ικανοποιητικά ποσοστά, με τα οποία εκλέχτηκε η νέα ηγεσία στο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία. Τα μηνύματα της κομματικής βάσης φαίνεται να είναι ξεκάθαρα:
-οι ενστάσεις για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να είναι μεγάλες,
-τα ως τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων δεν πείθουν
-και αν βασικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα δεν συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία, τότε τα μέλη θα την απορρίψουν στο κομματικό δημοψήφισμα.
Χαρακτηριστική είναι πάντως η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη κυβερνήτη του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Bild, διαπιστώνει «ισχυρές συναισθηματικές αντιστάσεις στην κομματική βάση» στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Εάν η κα Μέρκελ θεωρεί υπερβολικές τις απαιτήσεις μας τότε θα πρέπει να συνεργασθεί με τους Πράσινους ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας», επισήμανε από την πλευρά του ο Κλάους Μπάρτελ, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD.
Έτοιμη για συμβιβασμούς η Μέρκελ
Οι προειδοποιήσεις αυτές φαίνεται να επηρέασαν και την καγκελάριο και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άγγελα Μέρκελ. Μιλώντας στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας χθες το βράδυ η καγκελάριος απέρριψε προτάσεις κομματικών της στελεχών για κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα αποδεχτεί τα αιτήματα των σοσιαλδημοκρατών για κατώτατο ωρομίσθιο στα 8,50 ευρώ και για τη διπλή υπηκοότητα στα παιδιά με μεταναστευτική καταγωγή.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Φίλιπ Μισφέλντερ. Ο πρόεδρος της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών «Junge Union» προειδοποιεί τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδείξουν μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο και ο ίδιος αποδέχεται το αίτημα για την καθιέρωση κατώτατου μισθού, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου