Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Ακόμα και οι συνταξιούχοι φοροδιαφεύγουν

assets_LARGE_t_420_53557832Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία προκύπτει πως και συνταξιούχοι αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν. Οπως γράφει το capital χιλιάδες συνταξιούχοι των παραπάνω ταμείων είναι διπλοσυνταξιούχοι, δηλαδή λαμβάνουν και σύνταξη από ένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο. Στη φορολογική τους δήλωση, ωστόσο,
δήλωναν μόνο τη μια σύνταξη προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος.
Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, κάθε ασφαλιστικό ταμείο παρακρατά φόρο εισοδήματος για το ύψος της σύνταξης που καταβάλλει στο φορολογούμενο. Ωστόσο, επειδή κάθε ταμείο κάνει αυτόνομα την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, για τον διπλοσυνταξιούχο προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματός κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης (ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου).
Αρκετοί συνταξιούχοι θέλοντας να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου και με δεδομένο ότι μέχρι πρόσφατα ο κίνδυνος εντοπισμού τους ήταν περιορισμένος, δεν δήλωναν τη μία σύνταξη.
Μάλιστα, το μέτρο της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων είναι μεταξύ αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ως αυτά που θα στηρίζουν το σκέλος των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου