Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Οι σαρωτικές ανατροπές στο (νέο) Τεχνικό Λύκειο
Αλλάζει άρδην ο χάρτης της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης με το σχέδιο νόμου για το Λύκειο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντόs της επόμενης εβδομάδας.
Ετσι, μετά την ανασυγκρότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το σχέδιο Αθηνά , η οποία αποτυπώθηκε στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σαρωτικές αλλαγές έρχονται τόσο στο Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο όσο και στον χώρο των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (IEK).
Η κυριακάτικη δημοκρατία παρουσιάζει αποκλειστικά το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην αναβάθμιση των εως τώρα Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ.) και Σχολών (ΕΠΑΣ), το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.
Ειδικότερα, το Τεχνικό Λύκειο όπως θα ονομάζεται στο εξής το σύνολο της Δευτεροβάθμιας
Τεχνικής Εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει 12 τομεις , οι οποίοι αφενός αντιστοιχούν σε επαγγέλματα αιχμής και αφετέρου οδηγούν τους μαθητές σε σχετικά γνωστικά αντικείμενα των TEΙ
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τns φοίτησης τους στην τελευταία τάξη, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας . Απώτερος σκοπός είναι μέσω της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης οι μαθητές να έχουν επιλογές για την πρόσβασή τους είτε σε κάποιο ΤΕΙ είτε σε δημόσιο ΙΕΚ ή και απευθείας στην αγορά εργασίας .
Νέα δεδομένα προκύπτουν από το σχέδιο νόμου και για τα δημόσια ΙΕΚ, στα οποία δημιουργούνται μεταγυμνασιακές ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ακόμη ενας δρόμος για τους αποφοιτους γυμνασίου, οι οποίοι εκτός από της επιλογής του Γενικού και του Τεχνικού Λυκείου θα έχουν πλέον και αυτήν του ΙΕΚ.
Οι προσφερόμενες ειδικότητες θα είναι προσαρμοσμένες στις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της περιφέρειας, στην οποία εδρεύει το κάθε ινστιτούτο και σε άμεση συνάρτηση με την αγορά
Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν εάν τελικά προλάβει να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από φέτος μόνο τους μαθητές που θα εισαχθούν στην α' Λυκείου. Οι μαθητές της β' και γ' Λυκείου θα ολοκληρώσουν τι s σπουδές τους και θα αποφοιτήσουν με το υπάρχον σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο Τεχνικό Λύκειο θα έχει τριετή διάρκεια φοίτησης και θα αποτελείται από τους έξης 12 τομείς:
Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Δομικών Έργων, Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Τροφίμων και Διατροφής, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Διοίκησης και Οικονομίας, Ναυτικών Πλοιάρχων και Ναυτικών Μηχανικών.
Η κατάρτιση των τομέων έγινε με γνώμονα το να είναι εννοιολογικά αλλά και πραγματικά ταυτόσημοι με τα γνωστικά αντικείμενα που απαντώνται στα TEL
Στο νέο Τεχνικό Λύκειο τα παιδιά θα καλούνται να επιλέξουν από την α' Λυκείου τον τομέα που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην έχουν δυνατότητα αλλαγής στις επόμενες τάξεις.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για το Γενικό και το Τεχνικό Λύκειο, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α τάξης χωρίζεται σε 26 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας και εννέα ώρες μαθημάτων τομέα.
Στη β' Λυκείου οι ώρες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας περιορίζονται σε 18, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι ώρες μαθημάτων τομέα σε 17.
Στην τελευταία τάξη του Τεχνικού Λυκείου, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα καταλαμβάνουν 14 ώρες από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα μαθήματα τομέα 15 και οι υπόλοιπες έξι ώρες θα αφιερώνονται στην πρακτική άσκηση, η οποία θα πραγματοποιείται σε επιχειρήσει που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να απασχολήσουν μαθητές. 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 28/07/2013
Της Ευης Πανταζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου