Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος


Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Αίγυπτος, στην επέτειο της προεδρίας του Μοχάμεντ Μόρσι. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σύμβολο της Αραβικής Άνοιξης, για να ζητήσουν την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, τον οποίον κατηγορούν ότι «έκλεψε» την επανάσταση συγκεντρώνοντας εξουσίες φαραώ και προωθώντας την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Την ίδια ώρα μαζική αντιδιαδήλωση διοργάνωναν υποστηρικτές του Μόρσι στο προάστιο Νασρ Σίτι της πρωτεύουσας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του προέδρου της Αιγύπτου στην πόλη Μπενί Σουέφ, ενώ αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εξαπέλυσαν επίθεση με όπλα, πέτρες και μολότοφ εναντίον των κεντρικών γραφείων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο.
Το αιγυπτιακό αντιπολιτευτικό κίνημα Tamarud έδωσε τελεσίγραφο στον Μόρσι, ζητώντας του να
παραιτηθεί ως την Τρίτη. Εάν δεν το πράξει, όπως αναφέρει, θα αντιμετωπίσει ένα κύμα μαζικής ανυπακοής των πολιτών. Το κίνημα έχει συγκεντρώσει 22 εκατομμύρια υπογραφές που στηρίζουν το αίτημά του.
Αναλυτές έκαναν λόγο για τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις στη χώρα μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και, εκτός από την πρωτεύουσα, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε πολλές άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια.
Ο στρατός έχει διακηρύξει ότι θα παρέμβει εάν η κατάσταση παρεκτραπεί, σεβόμενος τη λαϊκή θέληση, στάση που ερμηνεύεται διαφορετικά από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η πρώτη βλέπει έμμεση υποστήριξη, ενώ η αντιπολίτευση περιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πάρουν το μέρος του λαού, όπως και το 2011 με την ανατροπή του Μουμπάρακ. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης. Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο και απομάκρυναν το μη απαραίτητο προσωπικό από την πρεσβεία στο Κάιρο.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι πάντως απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτησή του και διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών και υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρξει δεύτερη επανάσταση στην Αίγυπτο. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Guardian, ενδεχόμενη παραίτησή του θα υπονόμευε τη νομιμοποίηση των διαδόχων του, δημιουργώντας τη συνταγή ενός ατελείωτου χάους. ΗΠΑ και ΕΕ ζήτησαν από τον Μόρσι να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι μόνο μια εθνική συναίνεση μπορεί να βοηθήσει την Αίγυπτο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να εκδημοκρατιστεί.

http://www.reuters.com/article/2013/07/01/us-egypt-protests-idUSBRE95Q0NO20130701
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23125387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου