Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

"Έπεσαν" οι υπογραφές για τα λαχεία, ανοίγει ο δρόμος για την μερική αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ


"Έπεσαν" οι υπογραφές για τα λαχεία, ανοίγει ο δρόμος για την μερική αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠΈκλεισε την Τρίτη η συμφωνία αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.
Το αντίτιμο το οποίο θα εισπράξει εφάπαξ το Δημόσιο φτάνει τα 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 38 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν εντός 5ημέρου, ενώ τα υπόλοιπα 152 εκατ. ευρώ μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Δημόσιο «έχει λαμβάνειν» ακόμη 580 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετίας, εκ των οποίων 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και τα υπόλοιπα μέσα στην επόμενη 11ετία.
Με την υπογραφή ανοίγει και ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, αφού την έχει ήδη εγκρίνει το Ελεγκτικό
Συνέδριο.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δύο αποκρατικοποιήσεις περνούσαν από... συμπληγάδες, αφού οι αντιδικίες μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν οξύνει το κλίμα, με εκπρόθεσμες αξιώσεις για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τα Λαχεία, αιτήματα για αλλαγές στη σύνθεση της κοινοπραξίας εταιρειών που προκρίθηκε για την εκμετάλλευση, εξώδικα και κάθε λογής προσκόμματα.
Τα λαχεία αναλαμβάνει για 12 χρόνια, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο ΟΠΑΠ, η Ιντραλότ και SGI.
Με τη συμφωνία αυτή, εξαλείφονται και τα τελευταία εμπόδια για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, καθώς οι συμβάσεις προμήθειας των λαχείων δημιούργησαν μεγάλη ένταση μεταξύ των εμπλεκομένων και οδήγησαν στην ανταλλαγή εξωδίκων.
Οι συμβάσεις που αφορούν τον ΟΠΑΠ είναι τρεις και σχετίζονται με υπηρεσίες ανάπτυξης δικτύου πωλήσεων και την παροχή υπηρεσιών λογιστηρίου και νομικής υποστήριξης της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.
Για τις υπηρεσίες αυτές, η αμοιβή του ΟΠΑΠ έχει καθοριστεί σε 1,7%.
Η Scientific Games μέσω μιας σύμβασης προμήθειας θα προσφέρει στην Ελληνικά Λαχεία την εκτύπωση του Στιγμιαίου Λαχείου (ΞΥΣΤΟ).
Τέλος, η Intralot, μέσω δύο συμβάσεων προμήθειας, θα παράσχει τεχνολογική υποστήριξη και υπηρεσίες διαχείρισης αποθεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου