Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο εφιάλτης μιας συνέντευξης...

Ο εφιάλτης μιας συνέντευξης... Η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έχει διακινήσει σχετικά με τη συνέντευξη που ποτέ δεν τελείωσε. Αφιερώνει διά του τίτλου της στον Αλέξη Τσίπρα μια παλιά γερμανική παροιμία. «Und willst du nicht mein Bruder sein, so schlag ich dir den Schädel ein» («κι αν δεν θέλεις να είσαι αδελφός μου, θα σου ανοίξω το κεφάλι»). H γερμανική εφημερίδα ειρωνεύεται τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε τον ανταποκριτή της, ειδικά αφού το μαγνητοφωνάκι του έκλεισε και ο Τσίπρας τον απέπεμψε.

Η σκωπτική παροιμία έλκει την καταγωγή από το σύνθημα των Ιακωβίνων «La fraternité ou la mort!» (αδελφότητα ή θάνατος). Την είχε χρησιμοποιήσει το 1903 μιλώντας στο Ράιχσταγκ ο καγκελάριος Φιρστ Μπένχαρντ φον Μπίλοβ (1849-1929). Από τότε χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία κάποιος επιχειρεί να σε προσεταιριστεί όχι με πειθώ και επιχειρήματα
αλλά με δογματισμό και βία.

Ο Μίχαελ Μάρτενς στο κείμενό του παρουσιάζει λέξη προς λέξη την απομαγνητοφώνηση της σχεδόν οκτάλεπτης συνέντευξης, ηχητικό ντοκουμέντο της οποίας υπάρχει από το Σάββατο στην ιστοσελίδα των «ΝΕΩΝ». Στο ενδιάμεσο, αφού έχει παραθέσει την επίμαχη ερώτηση για τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την καθ' όλα υπερασπιστική γι' αυτούς απάντηση του Τσίπρα, προσπαθεί να εξηγήσει στον γερμανό αναγνώστη τι ακριβώς είναι το κόμμα για λογαριασμό του οποίου προσβάλλεται ο συνεντευξιαζόμενος.

Γράφει λοιπόν χαρακτηριστικά: «Εκτός από τους Γερμανούς, οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Καμμένο, είναι όσοι ζητούν άσυλο στη χώρα. Στις 13 Ιουνίου 2012 είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Contra: "Βλέπουμε πώς εισβάλλουν στα σπίτια μας με τα Καλάσνικοφ, που προηγουμένως δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Αν η ΕΕ δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να απελάσει όλους όσοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Ο Σόιμπλε πρέπει να τους φροντίσει. Πρέπει όλοι να φύγουν».

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος έχουν κοινό σκοπό. Ζουν σε παρόμοιους κόσμους. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σε μια συνάντηση στις 22 Μαρτίου Τσίπρας και Καμμένος συζήτησαν την πιθανότητα μιας συνεργασίας».
ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ. Οσο για τα όσα του προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ - μέσω της επιστολής που η συνεργάτης του Τσίπρα έστειλε στον διευθυντή του την περασμένη Τετάρτη (ότι «χρησιμοποίησε φήμες, δηλώσεις τρίτων και μη διασταυρωμένες πληροφορίες» και έκανε ερωτήσεις «επιπέδου κίτρινου Τύπου») και της έντυπης και ηλεκτρονικής «Αυγής» («ήταν το ιταμό και αλαζονικό ύφος του δημοσιογράφου της FAΖ», «αν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να φέρονται έτσι στους ψοφοδεείς μνημονιακούς που μας κυβερνούν, πρέπει να μάθουν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε») - απαντά στην κατακλείδα του με μια καθαρά ρητορική ερώτηση.

«Αν ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποί του αποκαλούν έναν δημοσιογράφο που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ίδιες τους τις δηλώσεις "ανήθικο", δεν λέει αυτό περισσότερα γι' αυτούς και για την κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου που έχουν, από όσα λέει για τον άνθρωπο που παραθέτει τις δηλώσεις τους;». Αυτή η ερώτηση είχε τεθεί και στο e-mail που έχει στείλει την Πέμπτη στη συνεργάτιδα του Τσίπρα, ζητώντας φυσικά την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να την συμπεριλάβει στο κομμάτι του. Φαίνεται ότι δεν την έλαβε ποτέ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου