Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Έξοδο από το ευρώ...

Έξοδο από το ευρώ... Θέμα διαγραφή χρέους και εξόδου από το ευρώ θέτει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τροποποιήσεις που κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο κ. Λαφαζάνης επίσης θέτει ζήτημα ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση Σαμαρά και απορρίπτει με κάθε τρόπο την κυβερνητική συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά.

Συγκεκριμένα η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι:

"Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει καταρχήν να διαγράψει  το χρέος ή τουλάχιστον το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του- μέσα από διαπραγματεύσεις. Στο βαθμό που η προσπάθεια αυτή δεν θα αποφέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει άμεσα στη διακοπή αποπληρωμής του χρέους (τόκων και χρεολυσίων) και στη διαγραφή του, επικαλούμενη
νόμιμους λόγους επιβίωσης του ελληνικού λαού και τις αρχές του ΟΗΕ",

Επίσης στο σημείο που αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις προτείνει να ψηφιστεί τροποποίηση στην οποία θα περιλαμβάνεται πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς «Αγωνίζεται για να ματαιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα: του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, του  «Ελ. Βενιζέλος»,  και των άλλων  αερολιμένων της χώρας, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ , της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ κ.λπ.»

Στην τροποποίησης για τις ιδιωτικοποιήσεις καταθέτει, επιπλέον, την εξής πρόταση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, ότι από τη θέση της κυβέρνησης της Αριστεράς θα επιβάλει με όλα τα διαθέσιμα μέσα την  εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση  του συνόλου του πιστωτικού συστήματος μαζί με την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας τομέων και κλάδων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας».

Σε άλλη τροποποίηση καλεί να γίνει αποδεκτό πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι του σημείου εξόδου της χώρας από το ευρώ:

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης και της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Τέλος, για την διαφωνία με την κυβερνητική συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει:

«Με τη ΔΗΜΑΡ και την πολιτική που εκπέμπει  η ηγεσία της δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεργασίας. Η κυβερνητική της θητεία   σε ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα, η επιμονή της  σε μια λογική ευθύνης  απέναντι στο μνημονιακό πλαίσιο ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση , ο προσανατολισμός της στο πλαίσιο του μεσαίου χώρου και η διάθεση υποκατάστασης της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας, επιβεβαιώνουν  αυτή την εκτίμηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου