Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ ...στριμώχνει την Μέρκελ

Το ΔΝΤ ...στριμώχνει την Μέρκελ «Το ΔΝΤ αναμένει από τα κράτη της Ευρωζώνης νέα απομείωση χρέους για την Αθήνα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει ότι το ΔΝΤ ζητά σε έκθεσή του από τα μέλη της Ευρωζώνης να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Σε σχετικό της σχόλιο η FAZ υπογραμμίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και σημειώνει:

«Είναι αστείο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ να ομολογούν τώρα λάθη και να αμφιβάλουν για το αν το Ταμείο έπρεπε να είχε χορηγήσει το δάνειο το 2010. Το ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό ίδρυμα, στο οποίο
αποφασίζουν κυβερνήσεις και όχι οικονομολόγοι. Αν τα πράγματα ήταν ξανά όπως τότε, θα λαμβάνονταν οι ίδιες αποφάσεις και οι αναλύσεις θα προσαρμόζονταν αναλόγως».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο ίδιο ζήτημα σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ ασκεί κριτική στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και στη στρατηγική της καγκελαρίου».

Η Handelsblatt «βλέπει» την Άνγκελα Μέρκελ σε δύσκολη θέση ενόψει εκλογών και σχολιάζει:«Σαν να μην είναι ήδη αρκετά επώδυνη για τη Μέρκελ η υπόθεση της ελληνικής διάσωσης, το ΔΝΤ προσέθεσε την Πέμπτη κάτι ακόμη. Δημοσίευσε την τρίτη έκθεση ελέγχου σχετικά με την εφαρμογή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Οι 189 σελίδες του δεν αφορούν μόνο σε διαχείριση υποθέσεων από το παρελθόν. Οι ειδικοί του ΔΝΤ διατυπώνουν και αιτήματα, μεταξύ αυτών κι ένα που είναι τώρα άβολο για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ βάζει στο ‘παιχνίδι’ ένα νέο κούρεμα χρέους. Η συζήτηση αυτή έρχεται για τη Μέρκελ, λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε ακατάλληλη στιγμή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου