Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Χιλιάδες κόσμου παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ – Κεμαλιστές εναντίων ισλαμιστών πυροδοτούν την Τουρκική Άνοιξη

Χιλιάδες κόσμου παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ – Κεμαλιστές εναντίων ισλαμιστών πυροδοτούν την Τουρκική Άνοιξη Μπροστά σε πρωτοφανή λαϊκή αγανάκτηση ο Ταγίπ Ερντογάν
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαγόρευαν την πρόσβαση, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Μετά από περισσότερες από 24 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, οι διαδηλωτές γιορτάζουν την «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη «νίκη» τους επί του τούρκου πρωθυπουργού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν ότι προτίθενται να μείνουν στην πλατεία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.
 
Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας και κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.
 
Στην πλατεία βρέθηκε το απόγευμα και ο αρχηγός της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσει εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα όπως «ενωθείτε ενάντια στο φασισμό» και «κυβέρνηση παραιτήσου», προσπαθώντας να φθάσουν προς την πλατεία Ταξίμ.
 
Πηγή : nauftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου