Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αδίστακτη με την Ελλάδα, extra large με τον μισθό της!



Καθώς η ευρωπαϊκή διαχείριση της οικονομίας της ευρωζώνης παράγει διάφορα σενάρια σχετικά με τη διάλυση της ευρωζώνης, φαίνεται ότι η γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική της επιβολής αυστηρής λιτότητας διασφαλίζει κέρδη - μόνο όμως για τα μέλη της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι μισθοί των μελών της αυξάνονται κατά 3,3%, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από την 1η Μαρτίου 2012, ενώ ακολουθούν ακόμη δύο αυξήσεις, της τάξης του 1,2% έκαστη, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Αυγούστου 2013. Συνολικώς, δηλαδή, οι κυβερνητικοί μισθοί στην πατρίδα της οικονομικής αυστηρότητας θα αυξηθούν κατά 5,7%, σε
ποσοστό δηλαδή το οποίο υπερβαίνει τον πληθωρισμό της χώρας, ο οποίος εκτιμάται στο 2,2%, όπως σχολίαζαν την Τετάρτη αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η απόφαση της αύξησης των μισθών τόσο της ίδιας της Μέρκελ όσο και των υπουργών της δεν αποτελεί καινούργιο θέμα για τη Γερμανία, καθώς υπήρξε ξανά σχετική πρόταση πριν από δύο χρόνια, αλλά τότε είχε συναντήσει το βέτο της καγκελαρίου, η οποία ανησυχούσε για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Τελικά κι αφού το... πλήρωμα του χρόνου έφτασε, έπειτα από 12 χρόνια μισθολογικής σταθερότητας στις αποδοχές της η Μέρκελ, η οποία σήμερα «αποζημιώνεται» με τον βασικό μισθό των 16.152 ευρώ -συν ένα επίδομα δαπανών 1.022 ευρώ- με την αύξηση θα δει τις μηνιαίες απολαβές της να αυξάνονται κατά 930 ευρώ, φτάνοντας πια τα 18.104 ευρώ!

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι η κυβέρνηση Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα υπαινίχθηκε ότι θα καλωσόριζε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για όλους τους Γερμανούς, ενώ περί τα τέλη Μαρτίου είχε συμφωνήσει να αυξήσει την αμοιβή των χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,3%. Κανείς πάντως δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καγκελάριος πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις θέλοντας να προλειάνει το έδαφος για τις κυβερνητικές αυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί να μειώσει τους μισθούς τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του κατά 30%. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γάλλος πρωθυπουργός κερδίζουν σήμερα πάνω από 21.000 ευρώ τον μήνα και έτσι αμφότεροι -αν ο Ολάντ προβεί σε μειώσεις- θα εισπράττουν τελικά λιγότερα από τη Μέρκελ.


Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου