Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Deutsche Welle: Η Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα;


Με ένα ρεπορτάζ κόλαφο η γερμανική Deutsche Welle επιχειρεί να πείσει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα σημάνει και τη συντέλεια του κόσμου, τουλάχιστον όχι το τέλος του ευρώ, αφού τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που θα στοιχίσει στη Bundesbank, είναι ένα ποσό μεγάλο μεν, απόλυτα διαχειρίσιμο όμως στο πλαίσιο του ισχυρού γερμανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αν και αφήνει αν εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι Έλληνες εμείνουν στο πρόγραμμα λιτότητας θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ακόμα «κούρεμα» του δημόσιου χρέους…
Λόγω του ότι το εν λόγω άρθρο αποτυπώνει επακριβώς τις σκέψεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και εν πολλοίς και την υπόλοιπη Ευρώπη για το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους, παραθέτουμε το ρεπορτάζ μεταφρασμένο:
Ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιο αληθινός από ποτέ. Και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Τον Μάρτιο ο κόσμος έμοιαζε να είναι ακόμα εντάξει για την Αθήνα. Η δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης είχε λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα ιστορικό κούρεμα για το χρέος είχε εγκριθεί. Ακόμη και οι οργανισμοί αξιολόγησης φάνηκαν να αντιμετωπίζουν με μια πιο ευνοϊκή οπτική την Αθήνα.
Αλλά η ηρεμία δεν κράτησε για πολύ. Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έθεσε τους
πολιτικούς αντιμέτωπους με ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα. Πρόκειται για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα πρέπει να εγκαταλείψει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας της ΕΕ, αλλά να καταφέρει να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης.
Προειδοποιητικές βολές για την Αθήνα
Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν έχουν αφήσει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια για την Ελλάδα μόνο αν η χώρα συνεχίσει στο μονοπάτι της λιτότητας. Το ταμείο διάσωσης EFSF εξαπέλυσε ήδη μια πρώτη προειδοποιητική βολή παρακρατώντας την τρέχουσα δόση των 5 δισ. ευρώ (σ.σ. ακόμα και η Deutsche Welle δικαιούται να κάνει λάθη!!!).
Φαίνεται πιο πιθανό ότι τον Ιούνιο στην Ελλάδα θα υπάρξει διεξαγωγή νέων εκλογών για άλλη μια φορά. Αλλά από το τέλος του Ιουνίου, η χώρα θα χρειαστεί 30 επιπλέον δισ. ευρώ για να επιβιώσει. Με άλλα λόγια: οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν την ψήφο τους σε ένα από τα δύο κύρια παραδοσιακά κόμματα που είναι υπεύθυνα για το ότι έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου. Σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι επιμείνουν σε αυτό που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, το χειρότερο σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας θα μπορούσε σύντομα να γίνει πολύ πραγματικό.
Μια χαοτική πορεία
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η πτώχευση θα ρίξει τη χώρα στο απόλυτο οικονομικό χάος. Η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση θα καταρρεύσουν και επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν.
Η Αθήνα, επίσης, θα αναγκαστεί να σταματήσει την εξυπηρέτηση των χρεών της. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες φυσικά, επειδή κατέχουν το μεγαλύτερο από τα ελληνικά ομόλογα.
Χωρίς τα κρατικά ομόλογα δεν θα έχουν τίτλους για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναχρηματοδοτηθούν. Επιπλέον, «οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να βιώσουν φυγή για τις καταθέσεις τους», ανέφερε ο Christian Schulz της Berenberg Bank στη DW. «Οι Έλληνες επενδυτές είναι πιθανό να δοκιμάσουν τα πάντα ώστε να μπορέσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και εκτός της χώρας, αν είναι δυνατόν.»
Όλα αυτά θα οδηγήσουν τον τραπεζικό τομέα στην καταστροφή, ενώ θα πληγούν και άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος στις τράπεζες εκτός Ελλάδας θα είναι περιορισμένος. Μετά το κούρεμα του χρέους έχουν μόνο 40 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα στα βιβλία τους.
Ευρωζώνη προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο
Οι πολιτικοί φοβούνται όλο και λιγότερο τη «μόλυνση» να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού, εμπειρογνώμονας Otto Fricke του υπέρμαχου της ελεύθερης αγοράς Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε στην εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung» ότι: «Η προοπτική μιας άτακτης πτώχευσης έχει πάψει να τρομάζει, επειδή οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εκτός από την προετοιμασία για ένα τέτοιο περίπτωση.»
Η προθυμία των άλλων χωρών για την βοήθεια των Ελλήνων για μια ακόμη φορά να εξέλθουν από το χάος το οποίο θεωρείται κατά κανόνα ως δικό τους φταίξιμο είναι επίσης περιορισμένη. Ακόμα κι έτσι όμως, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν στέκονται παθητικά. Θα προσπαθήσουν να «γλυκάνουν» την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζες τους.
Παλιά, νέα δραχμή
Το επόμενο λογικό βήμα για την Αθήνα θα ήταν να εισαγάγει και πάλι το παλιό νόμισμα, τη δραχμή. Οι ειδικοί λένε ότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ κατά 50%. Αν και αυτό θα κάνει τις ελληνικές εξαγωγές περισσότερο ανταγωνιστικές σε μια στιγμή, δεν θα κάνει καθόλου πιο εύκολη την κατάσταση για τους Έλληνες, είπε στη DW ο οικονομολόγος Jürgen Matthes. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υποχρεώσεις της χώρας θα συνεχίσουν να εκφράζονται σε ευρώ, ενώ θα πρέπει να εξυπηρετούνται με τη «μαλακή» δραχμή.
Ένα ακόμα κούρεμα θα ακολουθήσει. Αλλά ένα τέτοιο βήμα δεν θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί και σήμερα [σ.σ. χωρίς να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη] με βάση το σχέδιο διάσωσης στο πλαίσιο της ισχύουσας λιτότητας.
Πραγματικές απώλειες για την Bundesbank
Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα φέρει μαζί της πραγματικές απώλειες για τη Bundesbank, οι οποίες θα διακανονιστούν σε μετρητά στο TARGET II, το περίφημο σύστημα πληρωμής για τις κεντρικές τράπεζες. Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα της Αθήνας έχει συσσωρεύσει υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ μέσω αυτού του συστήματος. Σε αυτά προστίθενται τα ελληνικά ομόλογα που αγοράζονται από τον Μάιο του 2010 από την ΕΚΤ, τα οποία εκτιμάται ότι είναι αξίας 50 δις ευρώ.
Το μερίδιο της Bundesbank [στις απώλειες] θα είναι περίπου 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να διαγράψει στη χειρότερη περίπτωση – δεν είναι μικρό ποσό, αλλά διαχειρίσιμο για τον ισχυρό γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Το αφεντικό της Fitch πιστεύει ότι ο κίνδυνος είναι αποδεκτός
Ο Πολ Τέιλορ, νέος επικεφαλής της οίκο αξιολόγησης Fitch, πιστεύει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής αποχώρηση από την ευρωζώνη να είναι αποδεκτός. Σε μια συνέντευξη με το Spiegel Online, είπε, «έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει το τέλος του ευρώ. Η Γερμανία, ειδικότερα, έχει θεμελιώδες συμφέρον στη διατήρηση του κοινού νομίσματος.»
Ορισμένοι οικονομολόγοι ελπίζουν για μια καταιγίδα στη ζώνη του ευρώ για να ξεκαθαριστούν τα προβλήματα. Σχεδόν όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι ήταν πρόωρο ή λάθος η αποδοχή της εισόδου των Ελλήνων στη νομισματική ένωση πίσω το 2000. Ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff, αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μια αναπτυσσόμενη χώρα. Είπε στο περιοδικό «Der Spiegel» ότι «η υπόθεση ότι το ευρώ θα μπορούσε να κάνει το αναπτυξιακό χάσμα να εξαφανιστεί αμέσως ήταν μια τρέλα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου