Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Αλέξης στο CNBC: «Θέλουμε ευρώ, αλλά όχι λιτότητα»... πάλι μούγγα για καταγγελία μνημονίου

«Θέλουμε ευρώ, αλλά όχι λιτότητα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ζει το όνειρό του, δηλώνει στη συνέντευξή του έτοιμος «να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», παρά το γεγονός ότι θεωρεί άκυρο το μνημόνιο... αλλά είπαμε για την Ελλάδα ρε γαμώτο κάνουμε και μια κολοτούμπα.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και δηλώνει διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Το CNBC, σημειώνει ότι η αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας τον φέρνουν σε ευθεία σύγκρουση με την τρόικα.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό που λέμε καρδιά του μνημονίου. Περισσότερη λιτότητα θα μας κάνει τριτοκοσμική χώρα μέσα στην ΕΕ» δήλωσε και σημείωσε ότι «το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν είναι η βάρβαρη λιτότητα».

Το CNBC επισημαίνει ότι η απόψεις Τσίπρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές καθώς κάνει αναφορά και στην τελευταία δημοσκόπηση που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Επίσης, γίνεται αναφορά και στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής στις Βρυξέλλες, καλώντας σε επανεξέταση των όρων του μνημονίου.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η επιχειρηματολογία Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι η ισχυρή ψήφος κατά των μέτρων λιτότητας στις εκλογές απογυμνώνουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας από την «πολιτική νομιμοποίηση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επιπλέον ότι οι τιμωρητικές περικοπές έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, καταστρέφουν την οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και απειλούν να δημιουργήσουν μια ελληνική «ανθρωπιστική κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και στο Associated Press. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστρέψει και τη χώρα και την Ευρώπη, αλλά επιμένει ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να σταματήσουν. Τονίζει ότι η επιμονή σε περαιτέρω πολιτικές λιτότητας θα οδηγήσει στη διάλυση του ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως αν σταματήσει η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη θα τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή ολόκληρης της ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου