Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ο ΣΕΒ ζητάει να ακυρωθεί η μείωση κατώτατου μισθού



Ως εργατοπατέρας εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος!

Σε μια άνευ ουσίας παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ θυμήθηκε τώρα τους μισθούς των εργαζομένων, στο κόψιμο των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος. Ο προαναφερόμενος, που δεν παραλείπει να παριστάνει τον «προοδευτικό», απέστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ, με την οποία προτείνει «να καταργηθεί η νομοθετική διάταξη που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους». Ο ίδιος πρότεινε επίσης παράταση της διαδικασίας της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες.

Η πρόταση Δασκαλόπουλου ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως προσπάθεια να εξομαλύνει το μέτωπο με τους συναδέλφους του στον ΣΕΒ εν όψει των επικείμενων εκλογών του συνδέσμου.

Οι τοποθετήσεις Δασκαλόπουλου έγιναν μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Ευάγγελου
Βενιζέλου, που είπε ότι κάποιοι εργοδοτικοί φορείς πίεζαν την τρόικα να επιβάλει σκληρά και αντεργατικά μέτρα. Η ΓΣΕΕ, με επίσημη ανακοίνωσή της, «έριξε πόρτα» στον πρόεδρο του ΣΕΒ και αρνήθηκε να κάνει διάλογο. Στο αντίποδα, με επιστολή της στον πρωθυπουργό η ΓΣΕΕ προτείνει να συγκληθούν οι Εθνικές Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης για να συζητηθούν όλα τα εργασιακά ζητήματα. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανεργία, στις ΣΣΕ, στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων, στην Εργατική Εστία και Κατοικία, ώστε να «υπάρξουν συμφωνίες σε τριμερές επίπεδο, που θα δεσμεύουν την όποια νέα κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά».

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης τονίζει ότι «είμαστε άκρως επιφυλακτικοί σε προτάσεις των εργοδοτών, οι οποίοι δεν τίμησαν τις υπογραφές τους...». Από την πλευρά τους, οι Βασίλης Κορκίδης (ΕΣΕΕ) και Δημήτρης Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ) σημειώνουν ότι είναι υπέρ της χρονικής επέκτασης της μετενέργειας, αλλά δεν νοείται πάγωμα νόμου με «κοινωνική συμφωνία».

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου δεν μπορεί να νομοθετήσει το παραμικρό και έχει αποκλειστική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τη 17η Ιουνίου. Αυτό αποδεικνύει ότι οι όψιμες παρεμβάσεις Δασκαλόπουλου ήταν εκ του ασφαλούς και εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες. Βέβαια, ο κ. Δασκαλόπουλος φροντίζει να περιγράφει τη μισή αλήθεια στην επιστολή του, θέλοντας προφανώς να μπερδέψει την πλευρά των εργαζομένων.

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η αναφορά στον κατώτατο μισθό, μόνο όμως για τους μόνιμα απασχολούμενους; Ολοι οι άλλοι εποχικά εργαζόμενοι, ημιαπασχολούμενοι ή που εργάζονται εκ περιτροπής, σε μια αγορά που κατακλύζεται από τέτοιες μορφές ευέλικτης εργασίας, προφανώς δεν απασχολούν τον πρόεδρο του ΣΕΒ, άρα γι' αυτούς ο κατώτατος μισθός μπορεί να συνεχίζει να είναι κατά 22% μικρότερος. Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος «ξέχασε» και τους νέους κάτω των 25 ετών, για τους οποίους ο κατώτατος μισθός έχει περικοπεί κατά 32%.

Στο θέμα της μετενέργειας προτείνει να αυξηθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης μιας κλαδικής σύμβασης από τους τρεις στους έξι μήνες, όπως ήταν πριν από το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά ξεχνάει να πει τι θα γίνει με τα επιδόματα.

Με βάση τις εργασιακές αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, στο εξής ενσωματώνονται μόνο τέσσερα επιδόματα (τέκνων, προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης και βαρέα και ανθυγιεινά). Παλιότερα όμως, μετά την πάροδο του εξαμήνου, αν δεν υπήρχε νέα συμφωνία, ενσωματώνονταν όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα που είχε μια κλαδική σύμβαση.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου