Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παγίδα στις πανελλαδικές εξετάσεις τα... προεκλογικά «σκονάκια»


«Τα εύκολα θέματα οδηγούν σε «εκτίναξη» των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά οι εισακτέοι είναι σταθεροί, με αποτέλεσμα ο ίδιος αριθμός υποψηφίων να μείνει τελικά εκτός των "πυλών"».
Της Xαράς Kαλημέρη
Προεκλογικές «σειρήνες» για εύκολα θέματα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ηχούν πάνω από τα εξεταστικά κέντρα. Από τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι ρίχνονται στη «μάχη» που θα κρίνει την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται ότι λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης θα ήταν πιθανό φέτος τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων να είναι πιο? βατά. Το σίγουρο είναι πως η επιλογή των θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ρισκάρει με θέματα που κρύβουν «παγίδες» ή δεν είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και τα ζητούμενά τους. «Οι υποψήφιοι πρέπει να κλείσουν τα αφτιά τους στα σενάρια που
ακούγονται ότι τα θέματα θα είναι εύκολα και να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλωστε, τα εύκολα θέματα μπορεί να προκαλέσουν στους υποψήφιους χαρά τον Ιούνιο που γίνονται γνωστές οι βαθμολογίες, αλλά λύπη τον Αύγουστο με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ», σημειώνει στην «ΗτΣ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα εύκολα θέματα οδηγούν σε «εκτίναξη» των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά οι εισακτέοι είναι σταθεροί με αποτέλεσμα ο ίδιος αριθμός υποψηφίων να μείνει τελικά εκτός των «πυλών». Ενδεικτική είναι η σύγκριση των βάσεων εισαγωγής σε τρεις πανεπιστημιακές σχολές (Ιατρική Αλεξανδρούπολης, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Βιολογίας Αθήνας) τα έτη 2010 και 2011, χρονιές κατά τις οποίες στις πανελλαδικές εξετάσεις μπήκαν εύκολα και δύσκολα θέματα αντιστοίχως. Η διαφορά μεταξύ των βάσεων των δύο ετών ξεπερνά ακόμη και τα 1.500 μόρια!

Επιτυχία
Υστερα από επεξεργασία που έκανε ο κ. Στρατηγάκης των στοιχείων που αφορούν στους εισακτέους και τον αριθμό των εν δυνάμει υποψηφίων, προκύπτει πως το ποσοστό επιτυχίας για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ομάδα Β') είναι περίπου 70%. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 87.491 υποψηφίων περίπου 26.000 υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε καμία σχολή. Η εικόνα αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά με την ανακοίνωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές το επόμενο διάστημα (πέρυσι είχαν ανακοινωθεί στην αρχή Ιουλίου). Οι προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «παγώσει» λόγω δημοσιονομικής κρίσης και, ως εκ τούτου, ο αριθμός των εισακτέων στις αντίστοιχες σχολές θα είναι πολύ μικρός (μεταξύ 2.000-3.000). Πιθανότητες μόλις 30% για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων της ομάδας Α', ενώ άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι δεν θα δώσουν ξανά εξετάσεις, αλλά θα διεκδικήσουν ποσοστό της τάξεως του 10% των εισακτέων στα ΑΕΙ. Ο αριθμός των υποψηφίων αυτής της κατηγορίας θα φανεί μετά τη λήξη της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων.

Κενές θέσεις στα ΤΕΙ περιφέρειας

Συνολικά 76.094 θέσεις θα διατεθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έναντι 74.440 πέρυσι. Υπάρχει, δηλαδή, αύξηση κατά 2,2% του αριθμού των εισακτέων.

Από τις επιπλέον θέσεις, περίπου 1.000 θα δοθούν σε 14 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας τα οποία πέρυσι είχαν «κοπεί» από τα μηχανογραφικά δελτία και φέτος αποφασίστηκε να δεχθούν εκ νέου εισακτέους. Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα έχουν χαμηλή ζήτηση με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να εγγράφονται μεν, αλλά να μη συνεχίζουν τις σπουδές τους. Αντίθετα, εκτιμάται ότι πολλές από αυτές θα μείνουν τελικά κενές. Την ίδια ώρα, «μπόνους» δίνεται στους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνων, πολύτεκνων οικογενειών κ.ά.) οι οποίοι θα διεκδικήσουν 4.084 περισσότερες θέσεις στα ΑΕΙ φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση των θέσεων δεν αναμένεται να πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής της ειδικής σειράς, αφού έχουν αυξηθεί οι υποψήφιοι που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πέρυσι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν σε ΑΕΙ με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, όπως με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας, 2.604 μόρια στο Μαθηματικό Αθήνας και με 7.258 στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ!

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου