Σάββατο 26 Μαΐου 2012

«Αξονας» με Μόντι για καταθέσεις, ανάπτυξη



Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ. Ο κ. Μόντι ήταν εκείνος που στη σύνοδο του ΕΛΚ κατέθεσε την πρόταση για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων όχι από την κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, τότε φεύγει ο φόβος, επιστρέφουν καταθέσεις στην Ελλάδα, σταματάει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον φτωχό Νότο προς τον πλούσιο Βορρά.

Ο κ. Μόντι σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, κάτι που είναι εκτός πρωτοκόλλου, τόνισε: «Προσμένουμε με μεγάλες ελπίδες τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουμε μια Ελλάδα που να κυβερνιέται, μια Ελλάδα με την οποία η υπόλοιπη Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει να έχει έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο, ελπίζοντας να συνδυάσει τη δημοσιονομική
πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την περαιτέρω ανάπτυξη, που όλοι χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. Και μια χώρα σαν την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ιδιαίτερα».

Ο κ. Σαμαράς, από τη μεριά του, επισήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την παράνομη μετανάστευση στο νότιο μέρος της Ευρώπης, το οποίο είναι ένα πρόβλημα για όλους μας. Και, όπως είπε ο πρωθυπουργός Μόντι, η Ελλάδα που θέλουμε είναι η Ελλάδα που μένει μέσα στην Ε.Ε., μένει μέσα στο ευρώ. Είναι μια Ελλάδα που θα ανταποκριθεί στην ανάγκη μιας νέας διαρθρωτικής πολιτικής, δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτοχρόνως θα έχει πολιτικές προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη, οι οποίες είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία μας».

Κάνοντας στη Συγγρού τον απολογισμό του ταξιδιού του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, τόνισαν ότι για πρώτη φορά υπήρξε στο κείμενο συμπερασμάτων θέση του ΕΛΚ για την Ελλάδα με προσωπική αναφορά στον κ. Σαμαρά, τον οποίο έπαψαν πλέον να τον αντιμετωπίζουν ως «μαύρο πρόβατο». Αντίθετα, ακούστηκαν οι απόψεις του για την ανάπτυξη αλλά και για τη στήριξη των ανέργων, με την πρόταση για επέκταση στα δύο χρόνια των επιδομάτων ανεργίας με κοινοτικούς πόρους.


Ολομέτωπη επίθεση σε Τσίπρα για ευρώ, λαθρομετανάστες, Εκκλησία

Τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «κίνηση αυτοκτονίας» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πυροβολεί την Ελλάδα κατεδαφίζοντας συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, την ώρα που εκείνος προσπαθεί να τις χτίσει.

Ο κ. Σαμαράς άνοιξε την ατζέντα της κριτικής του στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ζητήματα.

-Για το μήνυμα των εκλογών: «Ο κ. Τσίπρας έδειξε μια αλαζονεία, όταν το μήνυμα του λαού δεν το πήρε. Ψαρεύει σε θολά νερά. Γιατί αυτή η άποψη που περνάει, ότι μπορεί να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία και από την άλλη να παραμείνουμε στο ευρώ, δεν είναι απλά λάθος, είναι ψέμα».

-Για την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας είναι έρμαιο, είναι εξαρτημένος από τις πολλές συνιστώσες, αυτές τις φατρίες, τις φυλές, τις φλούδες τις διαφορετικές που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η καθεμιά από τις οποίες έχει άλλη άποψη».

-Για το ΝΑΤΟ: «Λέει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει αγώνα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Αλλά να ρωτήσω και κάτι άλλο: Με την Τουρκία τι θα γίνει; Με την ΑΟΖ;»

-Για το Σκοπιανό: «Αλλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η γειτονική χώρα είναι Μακεδονία, δεν είναι Σκόπια».

-Για τους παράνομους μετανάστες: «Αλλη, πάλι, συνιστώσα λέει ότι σε μετανάστες πρέπει να δώσεις ό,τι ζητούν. Να τους δώσεις άσυλο, να τους δώσεις επίδομα ανεργίας. Εχουμε 1.000.000 Ελληνες ανέργους, έχουμε 1.500.000 μετανάστες, να τους δίνουμε επιπλέον επίδομα ανεργίας; Από πού; Ούτε μπορείς να μιλάς για αφοπλισμό της Αστυνομίας».

-Για το Εκκλησιαστικό: «Βάζουν τη θρησκεία στο περιθώριο, που προσωπικά το θεωρώ τεράστιο λάθος. Ούτε την Εκκλησία ούτε τη θρησκεία τη βάζει κανείς στο περιθώριο. Ποτέ. Είναι σαν να τα βάζεις με τον ελληνικό λαό».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε επικίνδυνες τις θεωρίες περί δραχμής και αναρωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν τα διάφορα κόμματα που τις υποστηρίζουν.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου