Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μελέτη (με καπέλο) στον ΟΟΣΑ!



Ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης είχε απορρίψει πρόταση για ανάθεση μελέτης στον ΟΟΣΑ ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες του περιορισμένου ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία, γιατί θεωρούσε ότι η σχετική μελέτη, ύψους 550.000 ευρώ, ήταν ακριβή!

Την περασμένη Παρασκευή η διάδοχός του Αννα Διαμαντοπούλου ανέθεσε τη μελέτη στον διεθνή οργανισμό, με σχεδόν διπλάσιο κόστος, δηλαδή περί τα 937.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Η ανάθεση της μελέτης στον ΟΟΣΑ δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές δείχνει ότι η κυβέρνηση πιέστηκε από την τρόικα, η οποία περίμενε εδώ και δυόμισι χρόνια στοιχεία από την Ελλάδα για τις υψηλές τιμές που καταγράφονται σε πολλά προϊόντα και σε συγκεκριμένους κλάδους. Επειδή τα στοιχεία ουδέποτε προσκομίστηκαν, οι δανειστές μας αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει αναπτύξει το περίφημο «OECD Competition Toolkit», μια μεθοδολογία η οποία θεωρείται αποτελεσματική συνταγή για το «άνοιγμα» αγορών.

Αυτό που δεν αναφέρει η απόφαση της κυρίας Διαμαντοπούλου για την ανάθεση της μελέτης στον
ΟΟΣΑ είναι ότι στις δύο χώρες που εφαρμόστηκε η μεθοδολογία του διεθνούς οργανισμού χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια και δύο τρεις κυβερνήσεις (δηλαδή πολιτική βούληση και διακομματική συναίνεση) προκειμένου να εφαρμοστεί η «μαγική συνταγή». Στην Αυστραλία, η οποία προσέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του '90 τον ΟΟΣΑ, απαιτήθηκαν 10 χρόνια, ενώ και το Μεξικό (που αυτή την περίοδο εφαρμόζει τη μεθοδολογία του οργανισμού) η προσπάθεια συνεχίζεται επί πολλά έτη. Η μελέτη που θα συντάξει ο διεθνής οργανισμός είναι το πρώτο βήμα, καθώς απαιτούνται πολυετείς θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές στον ανταγωνισμό και στη συνέχεια να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα ή υπηρεσίες.

Η μελέτη που ανέθεσε η κυρία Διαμαντοπούλου έχει τίτλο «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους». Οπως αναφέρεται στην απόφαση, απώτερος στόχος με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της αγοράς και του εντοπισμού των στρεβλώσεων είναι να υπάρξει ως το τέλος του έτους ένας οδηγός προτάσεων και επανασχεδιασμού-κατάργησης κανονισμών-θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου