Τρίτη 15 Μαΐου 2012

“Η Τουρκία θα στηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ” - Η Άγκυρα προκαλεί, η Αθήνα αδιαφορεί

Προτεραιότητα αποτελεί για την Τουρκία η προώθηση της ένταξης «Μακεδονίας», Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο (20-21 Μαΐου), υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Hurriyet Daily News. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, παρότι η διεύρυνση της συμμαχίας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης συνόδου, η Τουρκία προτίθεται να καλέσει τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν ότι στην επόμενη Σύνοδο θα τεθεί το ζήτημα.
Τούρκος διπλωμάτης ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπου υπάρχει ακόμα προβληματισμός για ανάφλεξη εθνοτικών εντάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη, υποστήριξε, θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ένταξη των βαλκανικών κρατών στο ΝΑΤΟ.Η Τουρκία στηρίζει τις βλέψεις των παραπάνω κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχει υποσχεθεί να τους εκπροσωπήσει στη σύνοδο, αναφέρει το δημοσίευμα. «Η Μακεδονία αποτελείται από διάφορες εθνοτικές ομάδες. Όσο καθυστερεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες εθνοτικές εντάσεις. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας να θεωρήσουν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα» δηλώνει ανώνυμα στην εφημερίδα Τούρκος διπλωμάτης.
Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Nikola Poposki θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου και θα έχει συνομιλίες για το θέμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου