Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ο Μορς (που ζητά να μπουν όλα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο) αφήνει εκτεθειμένο τον Λοβέρδο



Ο νόμος για την εξαίρεση κάποιων Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά η τρόικα βάλλει ευθέως κατά του Α. Λοβέρδου, λέγοντας ότι κακώς ψηφίστηκε, καθώς το Μνημόνιο δεν προβλέπει καμία εξαίρεση.

Ενταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ ζητεί με επιστολή του το στέλεχος της τρόικας Ματίας Μορς μέχρι τον Ιούνιο. Το θέμα φαίνεται να κατέλαβε εξ απήνης το υπουργείο Υγείας, το οποίο, ενώ από τη μία μίλαγε χθες για παρεξήγηση, από την άλλη δεν «βοηθούσε» στο να επιλυθεί η παρεξήγηση. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν χθες βράδυ ότι στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν τα Ταμεία που λαμβάνουν επιχορήγηση από τον Προϋπολογισμό, ενώ εξαιρούνται εκείνα που δεν επιχορηγούνται. Η σχετική διευκρίνιση έγινε, όπως σημείωναν, σε πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο 2 προέβλεπε ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ χωρίς
εξαιρέσεις μέχρι το Ιούνιο του 2012. Η αναφορά αυτή του Μνημονίου προκαλεί ερωτήματα για την ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος δημιούργησε προσδοκίες σε πολλές επαγγελματικές ομάδες. Η τρόικα σήμερα ζητεί την κατάργηση όλων αυτών των εξαιρέσεων, επικαλούμενη το Μνημόνιο.

Με την επιστολή του ο Ματίας Μορς υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «έχει συμφωνηθεί ότι για οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής θα πρέπει να ερωτούμαστε προκαταβολικά. Υπάρχει ρήτρα διαβούλευσης που επιβάλλει τη γνωμοδότηση των συνεργατών μου πριν από οποιαδήποτε αλλαγή».

Η επιστολή του Μορς απαιτεί ακόμη τα άρθρα του πρόσφατου νόμου που εξαιρούν κάποια Ταμεία από τον ΕΟΠΥΥ να καταργηθούν άμεσα και να διασφαλιστεί ότι έως τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ θα έχει συμπεριλάβει όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες υγείας τους.

Εκτός ΕΟΠΥΥ σήμερα βρίσκονται τα ταμεία ασφάλισης: των μηχανικών, των γιατρών, των νομικών, των συμβολαιογράφων και των υγειονομικών υπαλλήλων, τα οποία έχουν ενσωματωθεί όλα στο ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων). Επίσης, εκτός έμεινε και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσιογράφων. Ουσιαστικά, στον ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί τα πιο μεγάλα ταμεία, που καλύπτουν το 95% των ασφαλισμένων. Αυτά είναι το ΙΚΑ, το Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αυτό των αγροτών (ΟΓΑ).


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου