Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τουρκία: «Τελική λύση», αλλάζει το Σύνταγμα…



Την προσπάθεια αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος βάζει μπροστά η κυβέρνηση του ισλαμικού AKP με σκοπό να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς με το κεμαλικό στρατιωτικό – κυρίως – κατεστημένο ελέγχοντας την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου ξεκινά τις διαδικασίες, με στόχο να συνταχθεί το πρώτο Σύνταγμα της χώρας από κυβέρνηση πολιτικών και όχι από στρατιωτικούς.

Η σύνταξη του νέου Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Δύση εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο δημοκρατικό Σύνταγμα.

Η Άγκυρα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για το ισχύον Σύνταγμα, που συντάχθηκε πριν 30 χρόνια και δίνει αυξημένη εξουσία στους στρατιωτικούς, περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τις μειονότητες της χώρας, όπως οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με το BBC, η ειδική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχει δεσμευτεί για τη σύνταξη ενός Συντάγματος που θα ανταποκρίνεται στη βούληση του λαού και θα εδραιώνει τη Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συναντήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να καταγραφούν και να μελετηθούν οι προτάσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που εξακολουθούν να προβληματίζουν, όπως το ποσοστό πολιτισμικής αυτονομίας που θα δοθεί στους Κούρδους και σε ποιο βαθμό θα εκτείνονται οι εξουσίες της προεδρίας. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να μετακομίσει στην προεδρία μόλις λήξει η θητεία του.

Έχει προειδοποιήσει, μάλιστα, πως εάν δεν υπάρξει συναίνεση στη Βουλή για το αναθεωρημένο Σύνταγμα, τότε θα κληθεί να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα.

defence-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου