Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το ΠΑΣΟΚ στα... τάρταρα



Κρύος ιδρώτας έλουσε χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη σύσκεψη στην Ιπποκράτους η εικόνα που έδινε ήταν δραματική, καθώς, όχι μόνο δεν κατάφερε να αποφύγει τις εκλογές, αλλά πήρε στα χέρια του και δημοσκόπηση που δείχνει πια το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 10%!

Γι' αυτό και στόχος του από εδώ και πέρα είναι να πολώσει το κλίμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απέλπιδη προσπάθεια να κρατήσει ό,τι μπορεί από τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει.

Χθες, σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους -με τη συμμετοχή των Κ. Σκανδαλίδη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Αν. Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Φώφης Γεννηματά, Μ. Ανδρουλάκη, όχι όμως και των μη εκλεγμένων Δ. Ρέππα, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Ευθυμίου ή του μη υποψηφίου Μ. Παπαϊωάννου- συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα οικονομικά, πολιτικά και... δημοσκοπικά δεδομένα που έχουν στα
χέρια τους, με πληροφορίες να αναφέρουν παρουσίαση δημοσκόπησης που προκάλεσε σοκ στους συμμετέχοντες. Η εν λόγω δημοσκόπηση φέρεται να παρουσίαζε ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ (28%) με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ. (20%) και το ΠΑΣΟΚ όπως και τους Ανεξάρτητους Ελληνες σε... μονοψήφιο ποσοστό.

Η δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, από την 6η Μαΐου και μετά παρουσιάζει διαχρονικά νέα πτώση για το άλλοτε κραταιό κόμμα, που μάταια προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα του, παρά τις εκκλήσεις Βενιζέλου για «ανασυγκρότηση» και προσπάθεια «επιστροφής» ψηφοφόρων.

Με την προκήρυξη εκλογών στενεύουν τα περιθώρια, με τον Ευ. Βενιζέλο να συγκαλεί αργά χθες το βράδυ νέα σύσκεψη με τους επιτελείς του για να οργανώσουν τη νέα προεκλογική καμπάνια.
Ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις ως το Σαββατοκύριακο -πιθανώς και σήμερα, παρουσιάζοντας άξονες της ανασυγκρότησης-, ενημερώνοντας και περιφερειακά στελέχη που θα φέρουν μεγάλο βάρος της «ανασύνταξης» του κόμματος προς τις κάλπες, δεδομένου ότι τα όργανα και οι οργανώσεις του έχουν ήδη διαλυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθούν δύο επιτροπές, μία μεγάλη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και μία μικρότερη Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα, με τη συμμετοχή και των «πρωτοκλασάτων» οι οποίοι μετέχουν στις τελευταίες συσκέψεις στην Ιπποκράτους, που θα οδηγήσουν το κόμμα στις εκλογές, με τον Δ. Ρέππα να προεξοφλεί χθες ότι θα γίνουν στις 17 Ιουνίου. Τις δύο επιτροπές θα συντονίζουν πιθανότατα ισάριθμες «διευθυντικές ομάδες» ή «γραμματείες», ενώ προβλέπεται και σύσταση επιτροπών ανά νομό, που θα υποκαταστήσουν τις διαλυμένες οργανώσεις, καθώς και νέα σποτ και συνθήματα. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιβιώσει, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή θα λειτουργήσει ως Επιτροπή Ανασυγκρότησης, οδηγώντας το κόμμα σε συντακτικό συνέδριο που θα αλλάξει τα πάντα, ακόμα και ιδρυτική διακήρυξη, πιθανώς και όνομα ή σύμβολα, λίγους μήνες αργότερα. Η σύνθεση των οργάνων παραμένει άγνωστη, προκαλώντας περαιτέρω γκρίνια σε μη εκλεγμένα στελέχη, που διεκδικούν ρόλο στο κόμμα, και άλλα, που μιλούν για «παλιά υλικά», ενώ δυσαρέσκεια για σειρά χειρισμών εκφράζεται και από «πρωτοκλασάτους». Εν τω μεταξύ αναμένονται και οι πρωτοβουλίες Βενιζέλου για συζήτηση με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Νωρίτερα, χθες, στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν απαισιόδοξα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για υστέρηση σε πολιτικές ηγεσίες ο Μ. Παπαϊωάννου και αδυναμία του πολιτικού συστήματος ο Ν. Σαλαγιάννης. Επίθεση στην Αριστερά -που αναμένεται δριμεία στην προεκλογική περίοδο- εξαπέλυσαν οι Φ. Γεννηματά, Α.Διαμαντοπούλου και Ν. Σηφουνάκης.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου