Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ποια Ι.Χ. θα μπαίνουν στον πράσινο δακτύλιο



Με πράσινο σήμα θα κυκλοφορούν από 1ης Σεπτεμβρίου και έπειτα τα οχήματα που θα έχουν ελεύθερη διέλευση εντός του μικρού δακτυλίου. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ο πράσινος δακτύλιος, εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει το τρόπο που θα κινούνται όλα τα οχήματα στην πρωτεύουσα. Στον μικρό δακτύλιο ελεύθερα θα κινούνται μόνο όσα Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά είναι νέας τεχνολογίας (Euro 5) και εκπέμπουν λιγότερους από 140 g/km ρύπους διοξειδίου του άνθρακα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα θα μπορούν να έχουν ελεύθερη διέλευση από τον μικρό δακτύλιο, καθώς και εκείνα που είναι τεχνολογίας Euro 4, αρκεί να μην ξεπερνούν το παραπάνω όριο ρύπων. Οσοι έχουν
αυτοκίνητο που ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες θα λάβουν το ανάλογο πράσινο σήμα. Ολα τα υπόλοιπα οχήματα θα είναι υποχρεωμένα να κινούνται εναλλάξ, με τη γνωστή μέθοδο των μονών - ζυγών.

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο δακτύλιο, εκτός μένουν τα φορτηγά και τα λεωφορεία κυβισμού άνω των 2,2 τόνων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1990. Ειδικά όμως για ένα έτος θα ισχύει μεταβατικά απαγόρευση για όσα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/1/1984. Κάθε χρόνο η ημερομηνία-όριο για την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και λεωφορείων από τον μεγάλο δακτύλιο θα επικαιροποιείται. Στόχος είναι να μένουν εκτός πόλης όσα μεγάλου κυβισμού οχήματα είναι 22 ετών και άνω. Οι μόνοι δρόμοι στο λεκανοπέδιο Αττικής στους οποίους θα μπορούν να κινούνται αυτά τα βαριά οχήματα είναι η νέα εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, η λεωφόρος Κηφισού και η λεωφόρος Αθηνών. Ειδικά για την τελευταία δεν θα μπορούν να κινηθούν στο τμήμα που διασταυρώνεται με τη λεωφόρο Κηφισού, έως την οδό Αχιλλέως.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου