Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Διαλύεται (από τώρα) το ΠΑΣΟΚ!



Σε απόλυτο φιάσκο εξελίχθηκε η χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε επικοινωνιακή παραπλάνηση από τους έχοντες την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης.

Η αποτυχία αυτή μέσα στην «έδρα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν η χαριστική βολή στο ηθικό του ίδιου και του επιτελείου του, που σηκώνουν πια ψηλά τα χέρια.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διάλυση από τώρα, αν και υπολείπονται έξι μέρες από τις κάλπες, ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διεργασίες της «επόμενης ημέρας».

Χθες βράδυ, καραμπινάτη περίπτωση εξαπάτησης του τηλεοπτικού κοινού ήταν ότι κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της ομιλίας του από τον προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονταν
πλάνα με κόσμο που περπατούσε αμέριμνος στον Λευκό Πύργο της συμπρωτεύουσας, γεγονός που δημιουργούσε την εντύπωση για τους μη γνωρίζοντες ότι είχε «βουλιάξει» ο Θερμαϊκός από κόσμο. Για όσους δεν γνωρίζουν ο προβλήτας 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης απέχει από τον Λευκό Πύργο 1.234 μέτρα. Το επικοινωνιακό παιχνίδι της εντυπωσιοθηρίας το ενθάρρυνε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν από την προεκλογική εξέδρα (που είχε στηθεί σε ασφαλές σημείο, καλυπτόμενο από τις γύρω εγκαταστάσεις), ισχυριζόμενος ότι η συγκέντρωση που έκανε έφτανε γενικώς και αορίστως μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, είπε: «Αυτό σημαίνει το μήνυμα νίκης».

Η συγκέντρωση θεωρήθηκε φιάσκο και κατώτερη των προσδοκιών και για έναν ακόμη λόγο. Είχε λιγότερο κόσμο από εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε ο ίδιος ως υποψήφιος βουλευτής μέχρι τις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, αίσθηση προκάλεσαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ μπροστά από την εξέδρα υπήρχε διαχωριστική ταινία για να μην μπορεί κανένας να τον πλησιάσει.

Στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος έδειξε να συμβιβάζεται με την ιδέα της εκλογικής αποτυχίας, καθώς αναγνώρισε ότι, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει καθαρή εντολή, τότε θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο ίδιος ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο όταν έγινε υπουργός Οικονομικών. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν με τον Α. Τσίπρα, που τον απειλεί εκλογικά, καταλογίζοντάς του «πολιτικό μικρομεγαλισμό και παιχνίδι με τη φωτιά στις πλάτες των Ελλήνων». «Θέλει, σώνει και καλά, να κυβερνήσει τώρα, θέλει να γίνει πρωθυπουργός και αυτός» ανέφερε με περιφρονητικό ύφος.





Πιο πολλοί για βόλτα στην παραλία παρά στην ομιλία!

Το αδιαχώρητο χτες το απόγευμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Οχι για την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, που έγινε στο λιμάνι, αλλά για μια βόλτα από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Δικαστηρίων. Αυτό προτίμησαν να κάνουν οι Θεσσαλονικείς, απολαμβάνοντας τη ζέστη, αλλά αποφεύγοντας την εκδήλωση του Βενιζέλου.

Μέσα στο λιμάνι τώρα, το ΠΑΣΟΚ μετά βίας κατάφερε να γεμίσει έναν χώρο που σε μήκος δεν ήταν μεγαλύτερος των 100 μέτρων και σε πλάτος δεν ξεπερνούσε τα 15 μέτρα. Οι καρέκλες που στήθηκαν ήταν για να καλυφτούν τα όποια κενά, ενώ ο κόσμος ήταν κυρίως 60ρηδες και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Οσο για τους νέους, αυτοί απουσίαζαν από την εκδήλωση. Μόνο καμία 100αριά νεολαίοι είχαν στηθεί μπροστά από την εξέδρα και φώναζαν συνθήματα, όπως «Βαγγέλη, είσαι η λύση στην έξοδο από την κρίση», «Η νίκη αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη» και «Η γη να τρέμει, ο ήλιος να ανατέλλει!»

Ούτε λόγος βέβαια για να δημιουργηθεί κανένα μεγάλος κομματικός ενθουσιασμός, σε μια εκδήλωση που ξεκίνησε με μία ώρα και δέκα λεπτά καθυστέρηση (στις 8 παρά είκοσι) και τελείωσε σε 35 λεπτά. Οι περισσότερες σημαίες του ΠΑΣΟΚ έμειναν στα αζήτητα, καθώς ο κόσμος δεν τις έπαιρνε, ενώ αναδουλειές είχαν και οι μικροπωλητές στην είσοδο του λιμανιού που πουλούσαν τις πράσινες σημαίες. Η μια προς 10 ευρώ και οι δύο προς 15 ευρώ.

Ενδεικτικό και το σχόλιο ηλικιωμένου, όταν ο Βενιζέλος δεσμεύτηκε προς τους συγκεντρωθέντες ότι τον Ιούνιο δεν θα ληφθούν νέα μέτρα με περιορισμούς των μισθών και των συντάξεων «Πόσες φορές μας τα είπες αυτά»!


«Π. Μελάς»





Ιδρώνουν μήπως χάσουν και τη δεύτερη θέση και ψάχνουν άλλοθι στο debate!

Υπό τον φόβο των δημοσκοπήσεων και την πιθανότητα να βρεθεί... τρίτο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τελεί το ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να αναγάγει σε μείζον ζήτημα το περιβόητο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτικό της «νευρικής κρίσης» που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι ότι «πρωτοκλασάτα» στελέχη του κάθε άλλο παρά αποκλείουν τη δημιουργία νέου κόμματος μετεκλογικά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ακόμα και για (τυπική) διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Με όλες τις πληροφορίες -μια και η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται- να θέλουν καθηλωμένο το ΠΑΣΟΚ και με συνεχώς ανοδική πορεία τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να «ιδρώνουν». Η υποψία και μόνο ότι θα μπει στο περιθώριο της πολιτικής πραγματικότητας πανικοβάλει την Ιπποκράτους, που καταφεύγει τώρα σε ανοίκειες επιθέσεις του Ευ. Βενιζέλου κατά της Ν.Δ. και της Αριστεράς. Αναφερόμενος σε «τζάμπα μάγκες» και «αλαζόνες», σε «ετερόκλητες αντιμνημονιακές δυνάμεις», χρησιμοποιεί εκφράσεις τύπου «αν μπορούν, ας κυβερνήσουν», εκβιάζοντας παράλληλα με «βίαιη προσαρμογή», αν οι δανειστές μας αποφασίσουν να χρηματοδοτούν μόνο τα εξωτερικά χρέη και όχι τις εσωτερικές πληρωμές. Νιώθοντας δε την ανάσα του κ. Τσίπρα, σηκώνει τους τόνους εναντίον του, επικαλούμενος το Σύνταγμα και την ανάγκη δεδηλωμένης για να αναλάβει κανείς πρωθυπουργός.

Παράλληλα, βάζουν χρώμα και... πολίτες στη γ' φάση της διαφημιστικής καμπάνιας τους, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δήθεν η συγκέντρωση Βενιζέλου στη Λάρισα, για παράδειγμα, ήταν μεγαλύτερη από του κ. Σαμαρά, «επιστρατεύουν» πρωτοκλασάτα στελέχη (τα οποία κρατούν ως τώρα τις αποστάσεις τους) και στέλνουν τον κ. Βενιζέλο εκτάκτως σε νησί -πιθανότατα τη Ρόδο-, ενώ προγραμματίζουν θεματικές εκδηλώσεις για νέους και γυναίκες.

Βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να κατακρημνίζεται, επανέρχεται και το σενάριο δημιουργίας νέου κόμματος, με την Αννα Διαμαντοπούλου να αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν δυνάμεις»...

Την ίδια ώρα, με τη διακαναλική Βενιζέλου στο Ζάππειο να είναι ακόμα στον αέρα, στην Ιπποκράτους επιμένουν στην ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραδέχεται ότι οι γνωστοί όροι διεξαγωγής του ήταν λάθος και να ζητά εμμέσως ντιμπέιτ μόνο με τον κ. Σαμαρά. Στην πρότασή του για ντιμπέιτ με τους αρχηγούς Κ.Ο. της προηγούμενης Βουλής, πάντως, «ναι» είπαν η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ τις δικές τους προϋποθέσεις έβαλαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. Να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να απαντούν στην ίδια ερώτηση δημοσιογράφων επιλεγμένων από την ΕΣΗΕΑ ζήτησε το ΚΚΕ, «ουσία έχει αν θα συμμετάσχει ο κ. Σαμαράς» είπε ο ΛΑΟΣ, «ναι» υπό την προϋπόθεση να γίνει και δεύτερο ντιμπέιτ με παρουσία όλων των κομμάτων είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου