Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γνωρίζει ήδη ότι θα είναι (πάλι) τρίτος και... καταϊδρωμένος!



Εχοντας αρχίσει να συμφιλιώνεται με την τρίτη πια θέση για το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει από τώρα το μυαλό του στη «διαπραγμάτευση» που ελπίζει να κάνει την επόμενη ημέρα των εκλογών με τον νικητή.

Μπορεί λοιπόν να δηλώνει ότι δεν είναι «τσόντα κανενός» το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο στόχος του είναι να το μεταβάλει σε «μπαλαντέρ» για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Και για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό του πρόσθεσε ότι «δεν θα δείτε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες», υπονόησε ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με τη συμμετοχή του, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο. «Πρέπει να υπερψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ, να σπάσει αυτή η τεχνητή καρικατούρα της πόλωσης» είπε, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολυπολικού» συστήματος και κυβέρνησης με κορμό την «υπεύθυνη Κεντροαριστερά».

Προσδιορίζοντας το δίλημμα των εκλογών, σε διακαναλική συνέντευξή του, μίλησε για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή οργανωμένη αναθεώρηση των δυσμενών όρων της. Χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον πρώτο δρόμο, που διευκολύνει το «οριζόντιο κόμμα της δραχμής». Με τον δεύτερο όμως, που υποστήριξε ότι γίνεται δεκτός στην Ε.Ε., εκτίμησε ως εφικτή την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2017. Πρότεινε παράλληλα μετάθεση του χρόνου λήψης για τις αποφάσεις του Ιουνίου, ήτοι... αναβολή στα μέτρα. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για «γαϊτανάκι δηλώσεων από τη μονομερή καταγγελία ως το μεταβατικό πρόγραμμα», για τακτική «ό,τι θυμάμαι χαίρομαι» και «ταμείο ιδεών των στελεχών», ενώ κατήγγειλε «κερδοσκοπικούς κύκλους» πίσω από τα κόμματα. Για «τεχνητή συγκόλληση» τμημάτων της συντηρητικής παράταξης και επιστροφή στο παρελθόν κατηγόρησε τη Ν.Δ.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου, μόνο αν εξασφαλίζει καλύτερους όρους από τη δανειακή σύμβαση -κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα-, ενώ παραδέχτηκε ότι «λεφτά στα Ταμεία δεν υπάρχουν ως απόθεμα».

Κάλεσε, μάλιστα, τα Ταμεία να αγοράσουν με τα ομόλογα του EFSF νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με ευρωπαϊκή εγγύηση, υποστηρίζοντας αίφνης ότι έτσι θα ωφεληθούν και οι μικροομολογιούχοι. Ζήτησε «διεθνή ανάλυση» του χρέους και ντιμπέιτ με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε, τέλος, ότι η Ελλάδα μπήκε με την αξία της στην ΟΝΕ, «γιατί έπρεπε να μπει η Ιταλία».

«Ο κ. Βενιζέλος ανακάλυψε όψιμα την αναθεώρηση του Μνημονίου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου