Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κι άλλα μέτρα 7,6 δισ € απαιτεί τώρα η Κομισιόν



Πρόσθετα μέτρα-σοκ ύψους 7,6 δισ. ευρώ απαιτεί από την Ελλάδα για το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να επιβάλει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα. Οι «ειδικοί» της Κομισιόν θεωρούν ότι τα μέτρα του νέου Μνημονίου δεν είναι αρκετά ώστε να πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και ζητούν ένα ακόμα πακέτο σκληρών παρεμβάσεων, που θα προστεθεί στα αποφασισμένα μέτρα των 14 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014.

Στην έκθεση των εαρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε χθες αναφέρεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για το 2012 επαρκούν, αλλά για τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθούν και άλλες επώδυνες παρεμβάσεις, που ανεβάζουν τον λογαριασμό της διετίας πάνω από τα 21 δισ. ευρώ! Και αυτό γιατί:
-Η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να ανακοινώσει ή να εξειδικεύσει μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο και αφορούν περικοπές δαπανών, κάτι που σημαίνει νέο ψαλίδισμα στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

-Ειδικά για το 2013 η Ε.Ε. ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να περάσουμε μελλοντικά
από τα ελλείμματα στα... πλεονάσματα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

-Εκτός από όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αυξήσει τους φόρους και θα καταργήσει τις φοροαπαλλαγές ώστε να διασφαλιστούν επιπλέον έσοδα 2,4 δισ. Ευρώ.

Οι επιπτώσεις που θα έχουν όλα αυτά τα μέτρα στην πραγματική οικονομία και ειδικά στο εισόδημα των Ελλήνων αποτυπώνονται με «μελανά» χρώματα στην έκθεση της Κομισιόν.

Η ύφεση θα φτάσει φέτος στο 4,7% λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της ζήτησης, ενώ για το 2013 η Κομισιόν βλέπει... μηδενική ανάπτυξη! Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει για πέμπτο χρόνο ύφεση, γεγονός πρωτοφανές για δυτική χώρα που δεν εξήλθε από πόλεμο.

Οι αναλυτές της έκθεσης εκτιμούν ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από τις περικοπές στους μισθούς, ενώ τα πρόσθετα μέτρα θα ισοπεδώσουν τη ζήτηση και την κατανάλωση. Προβλέπουν μάλιστα ότι οι αμοιβές των εργαζομένων θα μειωθούν φέτος κατά 8% και κατά 1,3% το 2013. Η ανεργία θα αυξηθεί από το 17,7% το 2011 στο 19,7% το 2012, με οριακή υποχώρηση στη συνέχεια στο 19,6% το 2013.

Το έλλειμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα υποχωρήσει από το 9,1% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,3% του ΑΕΠ το 2012, για να ανέβει ξανά (αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα), στο 8,4% το 2013.

Καθίζηση της τάξης του 6,6% αναμένεται και στις επενδύσεις φέτος, ενώ την προηγούμενη διετία σωρευτικά μειώθηκαν κατά 35,7%.

Η Κομισιόν έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εσωτερικής υποτίμησης, που σημαίνει φτωχοποίηση του πληθυσμού μέσω της μείωσης των εισοδημάτων του. Ηταν η βασική παράμετρος του Μνημονίου η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην πρωτοφανή ύφεση που βιώνει σήμερα. Προς το παρόν πάντως αυτή η κατεύθυνση δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει, ενώ επίσης είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη στη χώρα.


Στέλιος Κράλογλου



Από τα νύχια της τρόικας η επόμενη δόση, σκέψεις για πληρωμή του «ακούρευτου» ομολόγου των 435.000.000

Η επόμενη δόση του δανείου, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, δεν πρόκειται να εκταμιευτεί αν δεν εγκριθεί πρώτα από την τρόικα. Αυτό διεμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους, τονίζοντας ότι «για την πληρωμή της προγραμματισμένης δεύτερης δόσης είναι φυσικά απαραίτητη η έκθεση της τρόικας».

Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ Πίτερ Μπόφινγκερ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες μεγαλύτερη ευελιξία για την εξυγίανση των οικονομικών τους και να μην επιβάλλει «αποταμιεύσεις μέχρι θανάτου».

Ο κ. Μπόφινγκερ πρότεινε αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όπου θα περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, μείωση των στόχων για την ανεργία στους νέους.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι, σε περίπτωση που παγώσουν οι δόσεις προς την Ελλάδα, θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα καλλιεργούνται σκέψεις για να πληρωθούν, και μάλλον στο ακέραιο, οι ομολογιούχοι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στις 15 Μαΐου λήγει ένα ομόλογο ύψους 435.000.000 ευρώ, που δεν συμμετείχε στη διαδικασία του PSI.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση είναι υπέρ τού να πληρωθεί το προαναφερόμενο ομόλογο, ενώ αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της επόμενης κυβέρνησης να αποφασίσει αν θα πληρώσει ή όχι τα υπόλοιπα ομόλογα των 6,1 δισ. ευρώ, που είναι υπό ξένο δίκαιο και επίσης δεν έχουν ενταχθεί στο PSI. Οι εισηγητές της πρότασης τονίζουν ότι, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο, οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες που προβλέπουν την άμεση αποζημίωση όλων των άλλων ομολόγων, ακόμη και αυτών που λήγουν πολύ αργότερα, και θα γίνουν ενδεχομένως προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών ο ήδη παραιτηθείς πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το θέμα της πληρωμής ή μη του ομολόγου των 435.000.000 ευρώ,

Ο προαναφερόμενος, αφού συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαμορφώσει τη θέση, την οποία είτε θα εφαρμόσει ο ίδιος είτε θα εισηγηθεί στον επόμενο όποιο πρωθυπουργό υπάρξει. Εαν στο μεταξύ σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, εξυπακούεται ότι την αποφάση θα πάρει το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Σε εκκρεμότητα, εξάλλου, παραμένει και το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Δευτέρα, όπου το θέμα του αποτελέσματος των εκλογών στην Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσει.


Bloomberg: Η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλά για να την αφήσουν να χρεοκοπήσει

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού στη νέα πολιτική φάση της, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Είναι τα 400 δισ. ευρώ που χρωστά σε ιδιώτες ομολογιούχους, δημόσιους φορείς, όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και σε άλλους πιστωτές. Στην ουσία το Bloomberg αποτυπώνει μια αόρατη απειλή, που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και μεταφράζεται σε τεράστιο κόστος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην περίπτωση που η χώρα εξέλθει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Καθώς η Ελλάδα χρωστά ένα ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομία της Ελβετίας, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους φορολογουμένους των ευρωπαϊκών χωρών, αν η χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει, καταλήγει το Bloomberg.

Η Ελλάδα χρωστά σήμερα στους ξένους με βάση τους υπολογισμούς του διεθνούς πρακτορείου τα παρακάτω:
-Περίπου 80 δισ. ευρώ, που είναι η συνάθροιση όλων των δόσεων που έχουμε πάρει έως σήμερα. Χθες, εξάλλου ,το EFSF έδωσε στη χώρα 4,2 δισ. ευρώ και την υπόσχεση εκταμίευσης ενός ακόμα δισ. έως τον Ιούνιο.
-Η ΕΚΤ έχει να χάσει πολλά, αν η Ελλάδα αρνηθεί τις υποχρεώσεις της. Εως σήμερα έχει αγοράσει περίπου 50 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων.
-Επιπλέον, το επονομαζόμενο σύστημα Target 2 της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στους εταίρους της 104 δισ. ευρώ.
-Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδώσει επιπλέον τραπεζογραμμάτια 18 δισ. ευρώ περισσότερα από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας, καθώς οι Ελληνες κρύβουν τα λεφτά τους κάτω από τα στρώματα ή τα στέλνουν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, σημειώνεται. Ετσι, το συνολικό ποσό που χρωστά η Ελλάδα στην ΕΚΤ ανέρχεται σε 172 δισ. ευρώ.
-Η Ελλάδα επίσης έχει να αποπληρώσει τίτλους ύψους 143 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η ΕΚΤ «θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τα υπόλοιπα μέλη, εάν υπάρξει χρεοκοπία», σύμφωνα με τον Ντάρε Ουίλιαμς, οικονομολόγο της Alliance Bernstein Holding του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται περίπου 420 δισ. δολάρια. «Θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα. Αρα, ναι, οι Ελληνες έχουν κάποιο πάτημα».

«Η Ελλάδα έχει μερικά δυνατά χαρτιά για να τους πείσει να χαλαρώσουν στο θέμα της λιτότητας», σύμφωνα με τον Τζον Γουίτακερ, οικονομολόγο στο Lancaster University Management School της Αγγλίας. «Ολοι φοβούνται μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διότι θα χάσουν λεφτά και πολιτικό κεφάλαιο».



Εκτροχιάστηκε ήδη (στα 9,098 δισ.) το έλλειμμα του Προϋπολογισμού

Εκτός ελέγχου είναι το έλλειμμα του Προϋπολογισμού από το πρώτο τετράμηνο του 2012, καθώς εκτοξεύθηκε στα 9,098 δισ. ευρώ και υπερκαλύπτει ήδη το 60% του προβλεφθέντος στόχου για όλο το 2012!

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος οφείλεται στην αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να συγκρατήσει τις δημόσιες δαπάνες, και ειδικότερα στις πληρωμές για τόκους. Στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι δαπάνες, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν κατά 15% και παρουσίασαν υπέρβαση κατά 5,3 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις στις δαπάνες οφείλονται στο ότι το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει τόκους συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ στους ομολογιούχους που εντάχθηκαν στη διαδικασία του PSI, δηλαδή στο «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσαν υστέρηση 199.000.000 ευρώ σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού. Η υστέρηση των καθαρών εσόδων είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερη, αλλά περιορίστηκε με τεχνητό τρόπο και, συγκεκριμένα, με τη σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών πληρωμής των επιστροφών φόρου.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο επισκοπούμενο διάστημα περιορίστηκαν κατά 929.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο (1,885 δισ. ευρώ), φτάνοντας τα επίπεδα των 956.000.000 ευρώ.

Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, που είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών για τόκους, ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Οι συνολικές πρωτογενείς δαπάνες (χωρίς τόκους) του τακτικού προϋπολογισμού έως τον Απρίλιο του 2012 είναι μειωμένες κατά 786.000.000 ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011, κάτι που προέκυψε μετά τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη αλλά και των αποδιδόμενων εσόδων τρίτων.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου