Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ενωση Ελλήνων Φυσικών (Κ.Δ.Μακεδονίας): Η ακύρωση του υποθέματος Γ4 δημιουργεί σοβαρότερο πρόβλημα και αδικεί κατάφωρα τους υποψηφίους

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο, 26 Μαίου 2012

Παράρτημα Ενωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) Κ.Δ.Μακεδονίας
Θέματα Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄Λυκείου 2012
Γενικά Σχόλια-Παρατηρήσεις
 
Τα θέματα πλην του πρώτου, κρίνονται αυξημένης δυσκολίας και η  επεξεργασία τους απαιτούσε χρόνο για τον μέσο μαθητή, κατά γενική ομολογία μεγαλύτερο από τρεις ώρες. Ορισμένα από τα θέματα είναι αδιαβάθμητης δυσκολίας και σε ορισμένα σημεία έξω από το πνεύμα της διδαχθείσης ύλης στο Λύκειο και σε αναντιστοιχία με την θεματολογία που αναπτύσσεται στο σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος της Φυσικής Κατεύθυνσης της Γ΄Λυκείου. 
 
Αναλυτικότερα Σχόλια-Παρατηρήσεις
Θέμα Α
 
Στο υποθέμα Α2, δεν ξεκαθαρίζεται το είδος του αρμονικού κύματος (μηχανικό ή ηλεκτρομαγνητικό).

Στο υποθέμα Α5, δεν ξεκαθαρίζεται εάν τα δύο κύματα είναι του ίδιου τύπου (μηχανικά ή ηλεκτρομαγνητικά).
 
Θέμα Γ
 
Στο υποθέμα Γ3,  έπρεπε να αναφέρεται εάν η ράβδος έχει αρχική ταχύτητα.

Οι απαντήσεις που δίνονται με αρχική ταχύτητα του συστήματος ράβδου–σφαίρας δεν καταλήγουν σε αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να γίνουν επίσης δεκτές ως ολοκληρωμένες απαντήσεις.
 
Στο υποθέμα Γ4, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σύγχιση εάν αναφερόταν η μεγιστοποίηση της κινητικής ενέργειας για πρώτη φορά (διάστημα τιμών της γωνίας: (0,π/2)).

Ωστόσο η ακύρωση του υποθέματος Γ4 δημιουργεί σοβαρότερο πρόβλημα και αδικεί κατάφωρα τους υποψηφίους οι οποίοι κατανάλωσαν πολύτιμο χρόνο για την επίλυσή του και ορισμένοι από αυτούς κατέληξαν σε απαντήσεις επιστημονικά αποδεκτές σε ορισμένες δε περιπτώσεις και πρωτότυπες! Δεν θεωρούμε δεοντολογικά αποδεκτή την «τιμωρία» αρίστων μαθητών για τις ανεπάρκειες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένα τα θέματα των εξετάσεων. 

Προτείνουμε οι απαντήσεις των υποψηφίων που είναι επιστημονικά αποδεκτές να λάβουν την προβλεπόμενη για το υποθέμα Γ4 μοριοδότηση.
 
Η ομάδα εργασίας:
Βεζύρογλου Αιμίλιος, Βλάχος Αντώνιος, Βρυώνης Ηλίας, Δικμπασάνης Κων/νος, Δρακόπουλος Γρηγόριος, Εγγονόπουλος-Π. Βασίλειος, Εμμανουηλίδης Αριστείδης, Καραβάρης Αθανάσιος, Κομελίδης Γεώργιος, Μαυράκης Δήμος, Μάρκου Παναγιώτης, Μπαξεβάνης Αντώνιος, Νικολαίδης Αναστάσιος , Ντόζης Αλέξανδρος, Πετρίδης Ανδρέας, Ρούμελης Γεώργιος, Φριλίγκος Στυλιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου