Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2012: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (αφορά όλους τους υποψηφίους)


Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.


Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.
Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης για όλους τους υποψηφίους και Βεβαίωσης Πρόσβασης για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄.

Ένας επιπλέον έλεγχος από τους Δ/ντές των Εσπερινών ΓΕΛ θα γίνεται για τους υποψηφίους εσπερινών ΓΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο υποψήφιος αυτός προσέρχεται στο εσπερινό ΓΕΛ, προκειμένου να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα ζητείται από τον υποψήφιο βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο (δεν απαιτείται πλήρης φοίτηση), εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις, οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση:

ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή

ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή

ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή

ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.


Αν δεν προσκομίζει κάτι από τα ανωτέρω, δεν θα του αποδίδεται προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password).


Στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr., οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν και να κατεβάσουν οποιοδήποτε πληροφοριακό κείμενο επιθυμούν (πχ. το μηχανογραφικό δελτίο σε έντυπη μορφή, νομοθεσία, αριθμό εισακτέων, απαιτούμενα δικαιολογητικά κλπ), πριν την είσοδό τους στην ηλεκτρονική

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

i) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ

β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που είναι σε ισχύ, από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.


Στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α΄), καθώς και τέκνα των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α΄).


ii) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

α) Πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ

β) Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή) ενός γονέα, με την οποία θα δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει τρία (3) ζώντα τέκνα (θα αναφέρονται ονομαστικά τα τρία τέκνα) από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, το περιεχόμενο της οποίας θα ταυτίζεται με το πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης (βλ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2 : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ).


Στην περίπτωση των τριτέκνων, για την εφαρμογή της παρούσας, εμπίπτουν οι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία (3) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα.


iii) ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Α. Γι΄ αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Α.Σ.Κ.Τ. ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. Η έννοια της διαφορετικής πόλης από αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας :

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ

β) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄). Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου, πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του/της αδελφού/αδελφής που είναι ενεργός φοιτητής ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Με την ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, θα δηλώνεται υπεύθυνα ότι φοιτά σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και ότι αυτή η πόλη είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας ( βλ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΙΙ Α ).


Β. Γι΄ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα :

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει: α) ο θάνατος του/των γονέων και, β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.


Γ. Γι΄ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. ΚΑΙ

β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.


Δ. Γι΄ αυτούς που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄):

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ

β) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος.


Ε. Γι αυτούς που είναι πολύδυμα τέκνα, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η ίδια ημερομηνία γέννησης των πολύδυμων τέκνων. ΚΑΙ

β) Αντίγραφο της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις είτε των ΓΕΛ είτε των ΕΠΑΛ του έτους υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών.


Κατ΄εξαίρεση και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α΄) και διεκδικούν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων (βλ.ΚΕΦ. Β4), αντί του ανωτέρω β αντιγράφου, προσκομίζουν είτε αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών, από το οποίο προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) το ίδιο έτος είτε βεβαίωση από το ΕΠΑΛ αποφοίτησης, από την οποία προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ του ίδιου έτους.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ 10%
(αφορά μόνο τα ημερήσια ΓΕΛ και τα ημερήσια ΕΠΑΛ-Β΄)

i) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ:

όπως όλοι οι υποψήφιοι της ίδιας ειδικής περίπτωσης

ii) «ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ»:

όπως όλοι οι υποψήφιοι της ίδιας ειδικής περίπτωσης

iii) «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»

Α. Γι΄ αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή πολυτεχνείο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Α.Σ.Κ.Τ. ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. Η έννοια της διαφορετικής πόλης από αυτή της μόνιμης κατοικίας είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας :
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ
β) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι τώρα ή ήταν ως τον Ιούνιο του 2011 ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α΄). Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου, πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. ΚΑΙ
γ) Υπεύθυνη Δήλωση του/της αδελφού/αδελφής που είναι τώρα ή ήταν ως τον Ιούνιο του 2011 ενεργός φοιτητής ότι δεν είναι/ήταν ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Με την ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, θα δηλώνεται υπεύθυνα ότι φοιτά τώρα /φοιτούσε ως τον Ιούνιο του 2011 σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και ότι αυτή η πόλη είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας ( βλ. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 : ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΙΙ Α ).


Β. Γι΄ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα :

όπως όλοι οι υποψήφιοι της ίδιας ειδικής περίπτωσης (βλ. ΚΕΦ. Β3)

Γ. Γι΄ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%) :
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. ΚΑΙ
β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου ή να ήταν σε ισχύ ως και τον Ιούλιο 2011. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα, αλλά μόνο αναπηρία άνω του 67%, τότε συμπληρωματικά απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής ΕΣΥ ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.


Δ. Γι΄ αυτούς που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ 120 Α΄):

όπως όλοι οι υποψήφιοι της ίδιας ειδικής περίπτωσης (βλ. ΚΕΦ. Β3)

Ε. Γι αυτούς που είναι πολύδυμα τέκνα, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, από το οποίο να προκύπτει η ίδια ημερομηνία γέννησης των πολύδυμων τέκνων. ΚΑΙ
β) Κατ΄εξαίρεση και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α΄) και διεκδικούν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, προσκομίζουν είτε αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών, από το οποίο προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) το ίδιο έτος είτε βεβαίωση από το ΕΠΑΛ αποφοίτησης, από την οποία προκύπτει η αποφοίτησή του το 2011 και η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ του ίδιου έτους.


ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ: για άλλη μία φορά, ότι στη συγκεκριμένη υποπερίπτωση των «πολύδυμων τέκνων» δεν εμπίπτουν με κανένα τρόπο οι απόφοιτοι του 2010 που θα είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.


1. Οι υποψήφιοι εκκλησιαστικών Λυκείων διεκδικούν επιπλέον θέσεις μόνο στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα και σχολές διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης εκκλησιαστικών Λυκείων χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία χωρίς να προσκομίσουν στο Λύκειό τους κανένα απολύτως δικαιολογητικό, ενώ οι απόφοιτοι εκκλησιαστικών Λυκείων, προσκομίζουν αντίγραφο βεβαίωσης πρόσβασης, απ΄ όπου προκύπτει ότι αποφοίτησαν από εκκλησιαστικό Λύκειο . Για το χαρακτηρισμό τους ως ειδική κατηγορία ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Β του ΚΕΦ. Β2 της παρούσας. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι της ειδικής αυτής κατηγορίας μπορούν να διεκδικήσουν και τις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια), αν ανήκουν σε κάποια (εννοείται προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά).


2. Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2010 ή 2011 (για το 10%) ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί, πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών. Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω βεβαίωσης, χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Β του ΚΕΦ. Β2 της παρούσας. Επισημαίνεται ότι όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια). Αντίστροφα, όσοι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιθυμούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις των ειδικών περιπτώσεων (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια), δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ειδικής κατηγορίας της Μουσουλμανικής μειονότητας.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ερ. Α1: Ποιοι εξαιρούνται της διαδικασίας έκδοσης κωδικού ασφαλείας ή υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α1: Εξαιρούνται i) όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα αποκτήσουν το απολυτήριό τους ενδοσχολικά (για οποιοδήποτε λόγο) και ii) οι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων (υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις), που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού υπολογίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ερ. Α2: Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;
Απ. Α2: Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις (πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων). Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί να λάβει υπόψη του τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση που έχουν ανακοινωθεί για κάθε Σχολή (www.minedu.gov.gr, Δελτίο Τύπου 10.5.2012) (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Δ1 στη συνέχεια.)
Ερ. Α3: Ένας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α3: Στην ορισθείσα προθεσμία, 8-18/5/2012, ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.
Ερ. Α4.: Αν καθυστερεί η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών για την ένταξη του υποψηφίου στις ειδικές περιπτώσεις, πώς θα λογίζεται εμπρόθεσμος;
Απ. Α4: Στην περίπτωση αυτή, στην προθεσμία που έχει οριστεί ο υποψήφιος υποβάλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει το λόγο της μη συνυποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία, όμως, οφείλει να προσκομίσει μόλις παραλάβει. Η σχετική αίτηση πρωτοκολλείται στο σχολείο και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, οπότε θα μπορέσει να γίνει και η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.
Ερ. Α5: Ένας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;
Απ. Α5: Στην ορισθείσα προθεσμία, 8-18/5/2012, ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.
Ερ. Α6: Μπορεί στα σχολεία να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση;
Απ. Α6: Εφόσον το πρόσωπο που συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ενώπιον του Διευθυντή Σχολείου και παρουσιάζει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (π.χ, αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης), είναι δυνατή η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για το γνήσιο της υπογραφής από το Διευθυντή.
Ερ. Α7: Υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής μετά την επιτυχία μου σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα;
Απ. Α7: Όχι, δεν πραγματοποιούνται πλέον μετεγγραφές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Έχουν καταργηθεί (άρ. 60 Ν. 3966/11). Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν κάποιος έχει επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποια Σχολή, ως υπαγόμενος ή μη σε κάποια ειδική περίπτωση, δεν μπορεί να μετεγγραφεί.
Β. ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ
Ερ. Β1: Χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΕ είναι δυνατή η ένταξη στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων;
Απ. Β1: Όχι, το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην αντίστοιχη ειδική περίπτωση, μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Γ. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
Ερ. Γ1: Υπάρχει ηλικιακό όριο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ1: Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέρφια τους.
Ερ. Γ2: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;
Απ. Γ2: Όχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης των τέκνων και των αδερφών τους (π.χ. άγαμα ή έγγαμα)
Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ερ. Δ1: Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια Σχολή;
Απ. Δ1: Όχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ. σποαυδάζων/ουσα αδερφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών). Έτσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων, επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων. (Βλ. επίσης και σχετική Ερ. Α2 παραπάνω.)
- ΑΔΕΛΦΟΣ/ΑΔΕΛΦΗ ΕΝΕΡΓΟΣ/Η ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ
Ερ. Δ2: Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;
Απ. Δ2: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του. Το bonus είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν επιπλέον αριθμό θέσεων ανεξάρτητα του τόπου που φοιτά ο αδερφός/ή.
Ερ. Δ3: Ποιος είναι ο ενεργός φοιτητής;
Απ. Δ3: Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τις Πανεπιστημιακές Σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών
Ερ. Δ4: Ποιες Σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;
Απ. Δ4: Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή, όταν ο αδερφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Σχολές Εξωτερικού.
-ΟΡΦΑΝΟΙ
Ερ. Δ5: Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;
Απ. Δ5:Όχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.
Ερ. Δ6: Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;
Απ. Δ6: Όχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη της οικογενειακής κατάστασης του ορφανού (π.χ. άγαμος ή έγγαμος)
- ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
Ερ. Δ7: Οι υποψήφιοι με ποιους νεφροπαθείς συγγενείς υπάγονται στην ειδική περίπτωση;
Απ. Δ7: Υπάγονται οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση νεφροπαθών που έχουν κάνει μεταμόσχευση.
Ερ. Δ8: Για τους τυφλούς παίζει ρόλο το ποσοστό αναπηρίας;
Απ. Δ8: Η περίπτωση αφορά τους τυφλούς, ως τέτοιους θεωρώντας αυτούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%.
Ερ. Δ9: Οι έχοντες συγγενή κωφό υπάγονται σε ειδική περίπτωση;
Απ. Δ9: Ναι, οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέρφια ή συζύγους κωφούς, με ολική απώλεια ακοής, εντάσσονται στην ειδική υποπερίπτωση των κωφαλάλων.
- ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
Ερ. Δ10: Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;
Απ. Δ10: Ναι, η περίπτωση των διδύμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων και μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατεξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.
Ερ. Δ11: Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε Σχολές της ίδιας περιοχής;
Απ. Δ11: Όχι, οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω, ανεξάρτητα, όμως, ο ένας από τον άλλο.
 Επιμέλεια: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου